Halvs saga og halvsrekkene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Halvssaga»)
I skaldespråket ble «Halvs bane» brukt som kjenning for «ild».

Halvs saga og halvsrekkene (norrønt Hálfs saga ok Hálfsrekka, som betyr sagaen om Halv og kjempene hans), eller bare Halvssaga, er en legendarisk fornaldersaga som ble nedskrevet tidlig på 1300-talletIsland. Sagaens hovedperson er Halv som var en av de mest berømte sjøkonger i Norge i sin tid, trolig en gang på 700-tallet. Navnet kan komme fra Há Alfr = «Høye Alv».[1] Nordisk familjebok (1909) hevder at navnet er identisk med urnordiske Haþuwulafr = Stridsalv, og som er identifisert på runestein.[2]

Halv var sønn av Hjørleiv den kvinnekjære og Hild den mjåve. Da Hjørleiv døde i viking, giftet Hild den mjåve seg med kong Åsmund, som ble fosterfar til Hjørleivs sønner.[3] Halv hadde rike i Rogaland og Hordaland.

«Halvsrekkene» viser til Halvs beryktede krigere. Hans kjemper måtte underkaste seg stramme regler. Det sto en stor stein på gården, og kun de som klarte å løfte den, fikk være mannskap på utferden, og kun de som aldri viste frykt og aldri klagde. Hver hadde angivelig styrke som «tolv andre menn».

Etter at Halv hadde tilbrakt 18 år i austerveg i viking og herjing, kom han tilbake til Hordaland hvor hans stefar Åsmund hadde styrt. Åsmund sverget troskap til Halv og ba dem på gilde. Etter å ha skjenket Halv og halvsrekkene mat og drikke til de sovnet alle sammen, lot Åsmund sette slå på dørene og sette hallen i brann. Da hallen var full av røyk, våknet Halv og hans menn. De kastet seg mot tømmerveggen i samlet flokk, og klarte å bryte hull i veggen. Utenfor ventet krigerne til Åsmund, som slaktet ned de røykkvalte mennene som veltet ut av den brennende bygningen.[3]

I henhold til sagaen skal Halv ha ledd da han døde. I Ynglingatal blir «Halvs bane» brukt som kjenning for «ild». Kvadet Hyndluljod (Hyndluljóð) sier at «Hild var Halv si mor».[4] Det færøyske diktet «Alfur kongur» handler også om Halv.

Og før Innstein, en av halvsrekkene, døde ved siden av Halv skal han kvedet:

Her lyt Innstein
halla seg ned
ved hovudet
til kongen sin;
Sidan kan soga
seia det
at Halv konge
lo då han døydde.

Sagaen er kjent for sine store mangfoldighet i innholdet som strekker seg fra folkeminne til heltedikt. En del av kvadene kan være av betydelig alder, noe som antyder en lang muntlig tradisjon før sagaen fant sin endelige form sent i middelalderen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Portal Avaldsnes: Kong Halv - den høge alven
  2. ^ Prosjekt Runeberg: Nordisk familjebok: Artikkelnavn Half
  3. ^ a b Brøgger, Niels Chr. (1949). Nordens demring. Oslo: Mortensen. 
  4. ^ Hyndluljod kap. 19

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]