Halvspinnere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Halvspinnere
Vanlig sigdvinge, Drepana falcataria
Nomenklatur
Drepanidae
Meyrick, 1895
Populærnavn
halvspinnere,
sigdvinger
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
UnderordenStorsommerfugler
Økologi
Antall arter: 650
Habitat: terrestrisk, larver på mange ulike planter
Utbredelse: for det meste Europa, Asia og Nord-Amerika, mangler i Sør-Amerika
Inndelt i
Se også: Drepaneidae, en gruppe fisk

Halvspinnere (Drepanidae) er en familie av sommerfugler. Den består av to undergrupper som tidligere ble regnet som egne familier, de egentlige halvspinnere (Thyatirinae) og sigdvingene (Drepaninae). 15 arter er funnet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (vingespenn 15 – 60 mm), vanligvis forholdsvis slanke, brunlige sommerfugler. De to underfamiliene ser ganske forskjellige ut. Halvspinnerne (Thyatirinae) ligner slanke nattfly (Noctuidae), med avlange, avrundet trekantede forvinger og noe kraftigere kropp, mens de slanke medlemmene i underfamilien Drepaninae ligner mer på målere (Geometridae). De kan vanligvis kjennes på at forvingene ender i en sigdformet krok. Hodet er forholdsvis lite, sugesnabelen vanligvis mer eller mindre redusert. Antennene er forholdsvis korte, oftest smalt fjærformede. Forvingene er brede og trekantede, vanligvis med uttrukket spiss, hos Drepaninae, forholdsvis smale og avrundede hos Thyatirinae. Bakvingene er brede og avrundede. De har høreorganer (tympana) i bakkroppen, men i motsetning til hos andre sommerfugler er disse fullstendig indre organer, ikke synlige utenfra. Larvene er vanligvis korte og trinne, mer eller mindre nakne, ofte med påfallende utvekster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene kan finnes på minst 20 forskjellige familier av tofrøbladete planter, dessuten på ingefærfamilien (Zingiberaceae) av de enfrøbladete plantene. De fleste nordiske artene lever på busker og trær. De voksne sommerfuglene tar vanligvis ikke næring til seg, og flyr om natten. Halvspinnerne kommer gjerne til lys, Drepaninae mindre ofte.

Flekkhalvspinner, Thyatira batis

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Cyclidia substigmaria (Cyclidiinae)
Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]