Halfdan Kjerulf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Halvdan Kjerulf»)
Halfdan Kjerulf
Halfdan Kjerulf
Kopi etter maleri av Knud Bergslien
Født17. sep. 1815[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Christiania
Død11. aug. 1868[1][2][5][3]Rediger på Wikidata (52 år)
Christiania
BeskjeftigelseKomponist, pianist, musikkpedagog Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Oslo
FarPeder Kjerulf
SøskenIda Kjerulf
Theodor Kjerulf
Hjalmar Kjerulf
Axel Kjerulf
NasjonalitetNorge
GravlagtVår Frelsers gravlund

Halfdan Kjerulf (født 17. september 1815 i Christiania, død 11. august 1868 samme sted) var en norsk komponist og kordirigent.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Halfdan Kjerulf var sønn av embetsmannen Peder Kjerulf. Opprinnelig studerte han juridikum for å bli embedsmann som sin far. Kort før han skulle ta eksamen i 1839 ble han alvorlig syk og dro sommeren 1840 til Paris på en rekreasjonsreise. Her kom han i kontakt med et aktivt musikkliv der wienerklassikerne og de tidlige romantikerne sto i fokus. Berlioz, som på den tiden var svært omstridt, fikk han også høre.

Vinteren 184041 døde Kjerulfs søster, Ida, og deres far (noen år senere, 1847, også broren Hjalmar), og som den eldste av søsknene måtte han støtte familien økonomisk og ble utenriksredaktør i Den Constitutionelle, en av tidens viktigste aviser. Han ga allikevel ikke opp musikken og ga ut sine første komposisjoner høsten 1841. 1845 sluttet han i avisen for å bli musikklærer. Han ble samme år den første dirigenten i Den norske Studentersangforening der han virket til 1849.

Da Carl Arnold kom til Christiania begynte Kierulf å studere musikkteori hos ham. Arnold hjalp ham også til å få et stipendium for å studere i utlandet, først i København hos Niels W. Gade, senere i Leipzig hvor han i en alder av 35 år avsluttet sin konservatorieutdannelse.

1851 kom han tilbake til Christiania og begynte som musikklærer igjen. De siste årene var han sterkt plaget av sykdom. Han døde 11. august 1868.

Anerkjennelser[rediger | rediger kilde]

  • 1863 medaljen Litteris et Artibus (svensk utmerkelse)
  • 1865 medlem av det svenske Kungliga Musikaliska Akademien
  • 1867 Ridder av Kgl St Olavs orden
  • 2015 Portrett Apost frimerke / porto Innland
  • Han er hedret med gatenavn i flere norske kommuner.

Verk[rediger | rediger kilde]

Kjerulf er mest kjent for sine romanser og korsanger, men han har også skrevet en rekke mindre klaverstykker. Han er influert av den tyske romantikken, fremfor alt gjennom Schumann og Mendelssohn. Samtidig merker en klart elementer fra norsk folkemusikk i mange av hans komposisjoner.

Blant hans mest kjente komposisjoner for mannskor er «Brudeferden i Hardanger», «Barcarolle», «Serenade ved strandbredden» og «Norges Fjelde».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 4. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Halfdan_Kjerulf[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ International Music Score Library Project, IMSLP-identifikator Category:Kjerulf,_Halfdan, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Musicalics, Musicalics komponist-ID 91889[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]