Tåtten om Halldor Snorresson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Halldórs þáttr Snorrasonar»)

Tåtten om Halldor Snorresson (norrønt Halldórs þáttr Snorrasonar) er en tått, en kort islendingesaga, fra 1200-tallet. Historien foregår i Norge, Island og Bysants 10481051 og handler om Halldor Snorrasson, som var sønn av Snorre Gode, og om Halldors reiser med og vennskapsforhold til kong Harald Hardråde.

Egentlig er det tale om to separate fortellinger, Halldórs þáttr Snorrasonar inn fyrri og Halldórs þáttr Snorrasonar inn síðari, som også omtales som Halldórs þáttr Snorrasonar I og …II.[1] Den siste av dem har blitt beskrevet som «one of the finest examples of Icelandic narrative art».[2]

Som ung dro Halldor til Bysants sammen med den blivende kong Harald, og opplevde ulike eventyr sammen med ham der. Etter at de vendte tilbake til Norge og Harald ble kronet, kjølnet forholdet mellom dem, både på grunn av Halldors stahet og Haralds ambisjoner. Halldor vendte hjem til Island, og levde et langt liv hjemme på Hjarðarholt.

Den første tåtten om Halldor er kjent fra Flateyjarbók, den andre fra Morkinskinna og Hrokkinskinna. Tåtten er oversatt til norsk som Tåtten om Halldor Snorrason i 2003, som en del av Den lengste soga om Olav Tryggvasson.[3] Begge er oversatt til norsk som Den første tåtten om Halldor Snorresson og Den siste tåtten om Halldor Snorresson av Birgit Nyborg i fembindsverket Islendingesagaene, 2014.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ heimskringla.no kildeindex
  2. ^ Fornrit 2011 Arkivert 24. januar 2013 hos Wayback Machine., forlagspresentasjon av samleutgave av sagaene (pdf)
  3. ^ skandinaviske-oversaettelser.net

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource (is) Halldórs þáttur Snorrasonar hinn fyrri – originaltekster fra den islandskspråklige Wikikilden
Wikisource (is) Halldórs þáttur Snorrasonar hinn síðari – originaltekster fra den islandskspråklige Wikikilden
  • heimskringla.no, dansk og norrøn fulltekst til «Halldórs þáttr Snorrasonar inn fyrri»
  • heimskringla.no, dansk og norrøn fulltekst til «Halldórs þáttr Snorrasonar inn síðari»