Halden Skolemusikkorps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Halden Skolemusikkorps
Halden Skolemusikkorps fane
Halden Skolemusikkorps i 2008
Halden Skolemusikkorps i 2022
Halden Guttemusikkorps' fane

Halden Skolemusikkorps er et skolekorps som ble stiftet 09.09.1932 og holder til ved Hjortsberg skole i Halden.

Halden skolemusikkorps øver i aulaen på Hjortsberg skole. Musikantene deles opp i tre grupper: aspiranter, rekrutter og seniorer; aspirantene begynner vanligvis i korpset når de går i 3. klasse, og er aspiranter det første året. Deretter blir de rekrutter. Rekruttene øver både alene og periodevis sammen med seniorgruppa. Seniorene er de eldste musikantene i korpset, og kan være med i korpset frem til året de fyller 19.

Dirigent for rekrutter og seniorer er fra høsten 2021 Christian Berg Tveitan, og dirigent for aspirantkorpset er Mona Bråthen Henriksen.

Uniformer og fane[rediger | rediger kilde]

Uniformene består av sort bukser med hvit stripe, blå jakker og sorte båtluer. De nåværende uniformene ble tatt i bruk i 2012. De avløste da de tidligere grønne uniformene med skjermlue, som også Hjortsberg Skolemusikkorps tidligere benyttet. Korpsets fane er basert på fanen til det tidligere Halden Guttemusikkorps, og har Haldens kommunevåpen som symbol.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Sammenslåing av fire tidligere korps[rediger | rediger kilde]

Halden skolemusikkorps er satt sammen av fire tidligere korps fra Halden: Halden Guttemusikkorps (stiftet 9. september 1932), Hjortsberg Skolemusikkorps (stiftet 2. november 1938), Os Skolekorps (stiftet 10. februar 1965) og Berg Skole- og Ungdomskorps (stiftet 12. september 1962).

De tidligere korpsene[rediger | rediger kilde]

Halden Guttemusikkorps[rediger | rediger kilde]

Halden Guttemusikkorps ble opprettet 9. september 1932 etter en vellykket pengeinnsamling som gjorde korpset i stand til å starte uten gjeld. Til tross for økonomiske nedgangstider kom det inn kr 6000,05. 42 skolegutter ble tatt opp fra starten og korpsets første dirigent ble musikkløytnant Håkon Aasekjær fra Divisjonsmusikken. Allerede året etter deltok korpset i 17. mai toget for første gang. En av årsakene til at man ønsket å opprette et guttekorps var at Stortinget hadde vedtatt å legge med Divisjonsmusikken i Halden. Man ønsket å bevare korpstradisjonen i Halden. Vedtaket om nedleggelse av Divisjonsmusikken ble senere på 30-tallet omgjort. Halden Guttemusikkorps hadde ved oppstarten hadde korpset 42 medlemmer. Korpset spilte allerede i 17 mai toget året etter. Korpset fikk utrolig nok holde på med øvelser og konserter under krigen. Korpset holdt til på «Gutteskolen» i byen. De har også øvd på Rødsberg u.skole. Når Sentrum skole («Gutteskolen») flyttet til nye Låby skole, så fulgte Guttemusikken etter. I 1966 fikk jenter lov til å bli med i Guttemusikken. Etter hvert ble det flere jenter enn gutter i korpset, men navnet bestod. Uniformene bestod av blå bukser/skjørt, blå jakke og blå skjermluer.

Båstadlund Guttemusikkorps/Hjortsberg Skolemusikkorps[rediger | rediger kilde]

Båstadlund Guttemusikkorps/Hjortsberg Skolemusikkorps ble stiftet 2. november 1938. Korpset holdt til på Båstadlund skole. Korpset fikk sin første fane i gave av Saugbrusforeningen i 1950.  Korpsets første dirigent var Leif Næss. Korpset hadde ved oppstart 30 medlemmer. I 1941 ble korpsaktiviteten stanset på grunn av krigen og musikantene fikk beskjed om å gjemme instrumentene. Lederne i korpset fryktet at korpset skulle bli brukt av "Hirden" (NS ungdomsforening). 7.mai 1945 spilte 7 av de tidligere musikantene på trappen til Brødløs kolonial for første gang igjen. Korpset ble så reorganisert ettter krigen med 40 nye gutter. Bare tre av de som var med før krigen fortsatte. Etter at Hjortsberg skole ble bygget flyttet korpset dit. 23.oktober 1963 byttet korpset navn til Hjortsberg skolemusikkorps og jenter fikk også være med i korpset. Fra 1967 har korpset øvd i aulaen på Hjortsberg skole. Dette har blitt videreført av Halden Skolemusikkorps.

Os skolekorps[rediger | rediger kilde]

Os skolekorps ble stiftet 10. februar 1965 av skolestyrer Fred Solheim. Os skole hadde tidligere vært en ren jenteskole («Pikeskolen») og når korpset ble stiftet var det 39 medlemmer og hele 34 av dem var jenter. Korpset første dirigent var Tore Tjernslie. Korpset spilte første gang offentlig på 17.mai 1966. Korpset skilte seg de første årene ut ved at de ikke hadde typiske korpsuniformer. Uniformene liknet bunader. Etter hvert ble disse uniformene byttet ut med mer standard korpsuniformer med røde jakker, blå bukser/skjørt og blå båtlue.

Berg Skolemusikkorps[rediger | rediger kilde]

Berg Skolemusikkorps ble stiftet av skolestyret ved Berg skole 12. september 1962. Ildsjelene bak dette var Arnt Brække, Eivind Bakke og Ottar Kollegård. Korpset holdt sin første konsert på Berg Ungdomslokale 19.03.62 og deltok i 17.mai toget året etter. Korpset hadde 28 medlemmer ved oppstart. På det meste hadde korpset 50 medlemmer. Det vil si at 35% av elevene på Berg skole spilte i korpset. Etter 20-års jubileet i 1982 bestemte man seg for at Berg Skolemusikkorps også skulle åpne for ungdommer. Korpset ble da til Berg skole og ungdomskorps. Uniformene hadde burgunderrøde jakker, grå bukser/skjørt og burgunderrød/grå båtlue.

Korpsene slår seg sammen til Halden Skolemusikkorps[rediger | rediger kilde]

På slutten av 1980-tallet begynte Halden-korpsene å slite med rekruttering, og samarbeid mellom korpsene tvang seg frem. I 1989 startet Hjortsberg og Guttemusikken å samarbeide. Det gjorde også Os og Berg. I 1993 spilte Guttemusikken, Hjortsberg, Os og Berg sammen på 17.mai. Siden Guttemusikken og Hjortsberg hadde allerede samarbeidet en stund, ble det vedtatt på ekstraordinært årsmøte 24.januar 1994 å slå korpsene sammen. Det nye navnet ble Halden Skolemusikkorps. Guttemusikken fikk beholde fanen og stiftelsesdatoen, og Hjortsberg fikk beholde øvingslokalet og uniformene. Os og Berg ønsket også å bli en del av det nye korpset, og fra 01.01.1995 ble de også en del av Halden Skolemusikkorps. Korpset forvalter dermed historien til fire korps.

Marsjer skrevet til korpset[rediger | rediger kilde]

  • Jubileums marsj (Alf Mostad, skrevet til Halden Guttemusikkorps 10 års jubileum i 1942, gått tapt?).
  • Halden Guttemusikkorps marsj (Rolf Torgersen, skrevet på 1950 tallet, har også tekst, gått tapt?).
  • Halden Guttemusikkorps marsj (Ragnvald Oliver Vik, skrevet til Halden Guttemusikkorps 40 års jubileum i 1972).
  • Båstadlundguttenes marsj (Ragnvald Oliver Vik, 1947? (Tidligste omtale i avis)).
  • Os Skolekorps marsj (Ragnvald Oliver Vik, skrevet til Os skolekorps 10 års jubileum i 1975).
  • Berg Skolemusikkorps marsj (Ragnvald Oliver Vik, 1973).
  • På Stevne/1.marsj (Knut Brevig, skrevet til Halden Guttemusikkorps i 1980 mens Brevig var dirigent).

Halden Guttemusikkorps marsj av Rolf Torgersen er borte fra arkivene, men det skal være skrevet en tekst av Rolf Nilsen til denne ifølge gamle avisutklipp. Der er det sitert følgende fra teksten:

«Det lyder toner i vår by. Hør marsjen klinger høyt mot sky. Hør trommene slår i guttemusikken vår.»[1]

Ragnvald Oliver Vik har vært dirigent i Båstadlund Guttemusikkorps en lang periode og også i Berg skolemusikkorps. Han var også instruktør i Halden Guttemusikkorps. Han har skrevet en marsj til hvert av korpsene.

Båstadlund Guttemusikkorps fane
Hjortsberg Skolemusikkorps fane

Båstadlundguttenes marsj ble utgitt på Tonika forlag, og spilles også av andre korps[2]. Marsjen ble så populær da den ble utgitt at Båstadlundguttene selv tok den ut av sitt program på det påfølgede landsstevnet på Gjøvik i 1953, fordi det var så mange andre korps som spilte marsjen deres[3].

Notene til Berg Skolemusikkorps marsj og Os skolemusikkorps marsj forsvant fra arkivet til Halden Skolemusikkorps og var lenge savnet. Trolig ble notene borte i forbindelse med sammenslåing av korpsene til Halden Skolemusikkorps i 1994/1995. Det fantes imidlertid et privat kassettopptak av en konsert i Remmenaulaen i 1982, og i 2023 skrev Bjørn Mellemberg ned notene til disse marsjene på grunnlag av kassettopptaket. På Stevne Marsj var også borte fra arkivet. Partituret ble funnet igjen hos komponisten i 2012, og det ble skrevet nye noter. Marsjen inngår på Tistedalens Musikforenings utgivelse Tistedølen (2012)[4], som er en CD med lokale Halden-marsjer. Der har den sin alternative tittel 1.marsj på lyd-sporet.

Konkurranser[rediger | rediger kilde]

Korpset har deltatt på en rekke konkurranser gjennom årene. Her er resultater fra 2014 og fremover:

år type divisjon plassering
2014 Distriktmesterskap 3. 4. plass
2015 Distriktmesterskap 3. 3. plass
2015 Marsjkonkurranse 1. plass
2016 Norgesmesterskap 3. 8. plass
2017 Distriktmesterskap 3. 2. plass
2018 Distriktmesterskap 3. 2. plass
2019 Distriktmesterskap 2. 1. plass[5]
2019 Norgesmesterskap 3. 7. plass
2019 Prima vista konkurranse 1. plass
2021 NM i gatemarsjering 2.plass
2022 Distriktsmesterskap* 4. 1.plass
2022 Distriktsmesterskap 3. 4.plass
2023 Distriktsmesterskap 2. 1.plass[6]
2023 Distrikstmesterskap* 4. 1.plass
2024 Distriktsmesterskap 2. 1.plass
2024 Distriktsmesterskap* 4. 4.plass

*Seniorkorps og rekrutter deltar i 4. div sammen, og seniorkorps alene deltar i høyre divisjon på samme Distriktsmesterskap.

Os skolekorps fane
Berg Skolemusikkorps fane

Profesjonelle musikere med bakgrunn i korpset[rediger | rediger kilde]

Flere profesjonelle musikere har startet musikkarrieren i Halden Skolemusikkorps, blant andre:

Dirigenter i korpset etter sammenslåing til Halden Skolemusikkorps[rediger | rediger kilde]

  • Geir Lorentzen
  • Toril Rosenvinge
  • Terje Dahl
  • Christer Elnes
  • Henriette Elnes Vonen
  • Jan Gustavsson
  • Vidar Eilertsen
  • Christian Berg Tveitan

Ledere i korpset etter sammenslåingen til Halden Skolemusikkorps[rediger | rediger kilde]

  • Egil Hult
  • Arthur Stenvik
  • Jan Erik Thowsen
  • Marjolein Visser
  • Peter Bennett
  • Pål Robert Lunde
  • Freddy Sten Olsen

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Nasjonalbiblioteket». www.nb.no. Besøkt 10. april 2023. 
  2. ^ «Båstadlundguttenes Marsj, Ragnvald O. Vik - Janitsjar». Musikk-Miljø. Besøkt 17. april 2023. 
  3. ^ «Nasjonalbiblioteket». www.nb.no. Besøkt 10. april 2023. 
  4. ^ «Tistedølen | Haldenmusikk.no». haldenmusikk.no. Besøkt 17. april 2023. 
  5. ^ «Distriktmesterskap 2019 NMF Øst». musikkorps.no. Besøkt 27. mars 2019. 
  6. ^ «DM Fredrikstad 2023 alle resultater» (PDF). Besøkt 17. april 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]