Halabja

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Sommer i Halabja

Halabja er en kurdisk by i det nordøstlige Irak et par kilometer fra grensen til Iran. Byen har rundt 40 000 innbyggere.

Byen ble verdenskjent i mars 1988 da irakiske styrker angrep byen med stridsgass etter at den var erobret av geriljastyrker (peshmergas) fra PUK (Kurdistans Patriotiske Union). Rundt 5 000 mennesker antas å ha dødd i angrepet og mange sliter fortsatt med store fysiske og psykiske ettervirkninger fra angrepet. Tusener flyktet til nabolandet Tyrkia.

Halabja er et senter for kurdisk islamisme og partiet Islamic Union of Kurdistan har betydelig oppslutning her. Utbrytere fra dette partiet dannet i år 2000 den væpnede gruppa Ansar al-Islam, ledet av mulla Krekar, som under iransk artilleristøtte okkuperte noen landsbyer ved den iranske grensa. Enklaven til Ansar al-Islam ble erobret av PUK med amerikansk flystøtte under invasjonen av Irak i 2003.

23. desember 2005 ble forretningsmannen Frans van Anraat dømt til 15 års fengsel av en nederlandsk rett, for å ha solgt kjemikalier til framstilling av kjemiske våpen til Saddam Husseins regime. Retten slo fast at gassangrepet inngikk i en systematisk folkemordspolitikk overfor kurderne. Det var første gang gassangrepet på Halabja er blitt rettslig kategorisert som folkemord.

På 18-årsdagen for gassangrepet, 18 mars 2006, brøt det ut voldsomme opptøyer i Halabja rettet mot det regjerende partiet PUK. Anslagsvis 7 000 demonstranter klaget over manglende oppfølging av ofrene for gassangrepet og manglende investeringer i infrastruktur i den ødelagte byen. Demonstrantene raserte museet som er oppført til minne om Halabja-ofrene og satte det i brann. Det kurdiske politiet åpnet til sist ild mot demonstrantene. En 17 år gammel gutt ble drept og et titalls personer såret.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • "The Kurdistani" om opptøyene i 2006 [1]

Koordinater: 35°11′N 45°59′Ø