Hakk i plata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hakk i plata er et uttrykk fra grammofonplatetiden. Når det oppstod hakk eller småskader på grammofonplatene, ble armen på platespilleren stående å hakke eller hoppe på samme sted i rillen (lydsporet), slik at samme korte lyd-bit ble gjentatt og gjentatt. Uttrykket hakk i plata brukes gjerne som metafor for det å gjenta, terpe på eller mase om det samme poenget, for eksempel i en diskusjon.

Teknikk[rediger | rediger kilde]

Lyden fra en grammofonplate oppstod ved at en grammofonstift fanget opp vibrasjoner fra innspilte variasjoner (ujevnheter) i en fin rille. Stiften fulgte denne rillen som gikk i spiral fra ytterst innover på platen. Ble det hakk, gjorde stiften et hopp og landet oftest i sporet utafor. Dermed gjentok hakket seg etter en kort bit sang og/eller musikk – og fortsatte med det til noen fikk stoppet eller flyttet stiften forbi hakket.

Hakk i plata er nesten like gammelt som den første 78-platen, men problemene økte sterkt da nye og lettere pick-uper tok over. Også nyere vinylplater er utsatt for det samme.

Uttrykket brukes i overført betydning om personer som regnes som for sterkt opptatt av noe, slik at det preger deres omgang med andre, og altså har: hakk i plata.