Hakenfelde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hakenfelde
Kirken i Evangelische Johannesstift i Hakenfelde ble oppført mellom 1907 og 1910.
LandTysklands flagg Tyskland
DelstatBerlins flagg Berlin
StatusOrtsteil i bydelen Spandau
Areal20,4 km²
Befolkning26 750 (2011)
Bef.tetthet1 311,27 innb./km²
Høyde o.h.37 meter
Posisjonskart
Hakenfelde
Kart
Hakenfelde
52°34′40″N 13°10′51″Ø

Hakenfelde er en ortsteil i Berlins bydel Spandau.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Hakenfelde gense i sør og sørvest mot Falkenhagener Feld og Spandau. I øst skiller Havel Hakenfelde mot Haselhorst og Konradshöhe. Områdets nordlige grense er mot delstaten Brandenburg og byen Hennigsdorf i Landkreis Oberhavel, samt kommunen Schönwalde-Glien og byen Falkensee i Landkreis Havelland.

En tredel av Hakenfelde utgjøres av skogen Spandauer Forst nordvest i området. Øya Eiswerder i Havel er forbundet til hver av elvebreddene med broer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet Hakenfelde går tilbake til et meieri som tilhørte Johann Ludwig Haake (også: Haacke).

Johann Hinrich Wichern stiftet i 1858 Evangelisches Johannesstift Berlin med formål å hjelpe fattige, syke, fanger og barn. Stiftet holdt opprinnelig til i Plötzensee, men måtte vike som følge av utbyggingen av Vesthavnen. Mellom 1907 og 1910 ble et 30-talls bygninger, herunder en kirke oppført i utkanten av skogen Spandauer Forst.

Waldsiedlung Hakenfelde (Hakenfelde skogboligområde) er en hageby som ble oppført mellom 1915 og 1917 og utvidet i 1931. Den ble som også Gartenstadt Falkenberg bygget for arbeiderne i den omkringliggende rustningsindustrien. Her lå også et fyrverkerilaboratorium.

Siemens bygget et større industrianlegg i Hakenfelde mellom 1928 og 1929. Berliner-Kindl-Schultheiss-Brauerei med forgjengere drev bryggerivirksomhet i Hakenfelde fra 1897 til 1992.

Hakenfelde lå i Vest-Berlin fra den andre verdenskrigens slutt til Tysklands gjenforening. I den nordvestlige delen av Spandauer Forst ligger naturvernområdet Eiskeller, hvor de laveste temperaturer i Berlin ofte registreres. Dette området på 516 dekar ble liggende som Vest-Berlins eksklave i DDR. Eiskeller som omfattet tre gårder med ca 20 personer, var forbundet til Vest-Berlin med en fire meter bred og 800 meter lang korridor. Vest-Berlin hadde flere eksklaver i DDR. Eksklavene var en arv fra kompliserte territorialforhold som sto uløst etter etableringen av Stor-Berlin i 1920, men som ikke hadde fått noen praktisk betydning før Berlinmuren ble reist i 1961.

En av Berlins største brannkatastrofer noensinne, inntraff 8. februar 1947 i danselokalet Karlslust, med 80 døde og 150 skadde, de fleste unge mennesker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]