Hagtornspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hagtornspinner
Hagtornspinner (hann)
Nomenklatur
Trichiura crataegi
Linnaeus, 1758
Populærnavn
hagtornspinner
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEkte spinnere
UnderfamiliePoecilocampinae
Økologi
Habitat: i skog
Utbredelse: Europa, Nord-Asia
Hagtornspinner (hunn)

Hagtornspinner (Trichiura crataegi) er en sommerfugl som tilhører familien ekte spinnere (Lasiocampidae). Denne lille, gråbrune spinneren finnes over hele Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En nokså liten (vingespenn 28 – 38 mm), tettbygd, gråbrun til mørkegrå spinner. Hodet og kroppen er tett hårete. Hodet er forholdsvis stort og bredt. Antennene er fjærformede, men forholdsvis spinkle hos hannen, omtrent halvparten så lange som forvingene. Hos hunnen er de kamformede, tynne og snaut halvparten så lange som forvingene. Bakkroppen er tykk og sylindrisk hos begge kjønn, og ender bakerst i en haledusk av lange, grå hår. Hos hunnen er disse hårene ullaktige, såkalt analull. Forvingen er avrundet, tynt kledt med litt oppstående skjell, slik at de ser rufsete ut. Det finnes ofte et bredt, brunlig tverrbånd midt i vingen, men dette kan være helt usynlig. Bakvingen er ensfarget grå med en vag, brunlig tverrlinje. Begge vingepar har forholdsvis lange, grå hårfrynser langs ytterkantene. Larven er svart med runde, oransje flekker og ofte med markert gule grenser mellom kroppsleddene. Den er sparsomt kledt med lange, lyse, utstående hår.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på busker og trær, mest i rosefamilien (Rosaceae, blant andre slåpetorn, hegg, hagtorn og rogn) og pilefamilien (Salicaceae, blant andre vier). De kan også leve på lønn, bjørk, or og blåbær. De voksne spinnerne flyr i skogkanter, langs veier, i hager etc. fra skumringen til midnatt i juli – september. Hunnen legger 90 – 150 egg i små, kjedelignende grupper. Hunnen dekker eggene med noen av hårene (analull) fra bakkroppsspissen, og dør kort tid etter at hun er ferdig med eggleggingen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Hagtornspinneren finnes i det meste av Europa, østover gjennom Russland til Amur. I Norge finnes den over hele landet, men den er mindre vanlig på Vestlandet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]