Haderslev domkirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Haderslev domkirke
OmrådeHaderslev kommune
PlasseringHaderslev
BispedømmeHaderslev stift
ByggeårCa. 1250–1270
EndringerSiste del av 1400–tallet, gjenoppbygget etter brann i 1627, restaurert 1941–51
Viet tilJomfru Maria
KirkegårdKlosterkirkegård som ligger ca.100 m fra selve kirken
Arkitektur
PeriodeGotikk
ByggematerialeMunkesten
Kirkerommet
PrekestolFra begynnelsen av 1600-tallet
DøpefontMalmfont fra 1485
AlterFra 1940-50-årene med figurer fra middelalderen
Plasser650
DiverseKirken har 3 orgler. 18 lysekroner.
Beliggenhet
Kart
Haderslev domkirke
55°14′59″N 9°29′15″Ø
Haderslev domkirke på Commons
Domkirken sett fra nord
Domkirken sett fra indre dam
Midtskipet sett fra våpenhuset mot koret

Haderslev domkirke, også kalt Vor Frue kirke, er en gotisk kirke som ligger omtrent på det høyeste punktet i Haderslev i det østlige Sønderjylland i Danmark.

Den eldste kirkebygningen i kjøpstaden Haderslev har sannsynligvis vært en trekirke og den har antakelig ligget på samme sted hvor den nåværende kirkebygningen befinner seg, men man har ikke funnet spor etter den.

Den første kirkebygningen man har kunnskap om var en romansk kvaderstenskirke som etter all sannsynlighet ble bygget rundt midten av 1100-tallet. Etter at den ble ødelagt hundre år senere benyttet man granittkvadrene i fundamentet på den nye kirken og materialet ble brukt også i senere ombygninger. Dette kan man blant annet se i korets og vestgavlens sokkel, samt ved inngangen til kirkens nordlige dør og dette gir en viss pekepinn om denne kirkens form og utsmykking. Det fremgår at den må ha hatt en halvrund koravslutning.

Kirkebygningen[rediger | rediger kilde]

Den nåværende kirken ble oppført i siste halvdel av 1200-tallet av munkesten. Den består av langhus, tverrskip og kor med 15,9 meter høye gotiske korvinduer, flere sidekapeller, våpenhus og sakristi.

1400-tallet ble det foretatt store ombygginger ved at det romanske koret ble gjort om til et treskips gotisk kor.

I forbindelse med en brann 18. september 1627 ble den vestre delen av kirken skadet. Tårnet på denne siden styrtet og ble aldri gjenreist igjen. Brannen hadde sammenheng med tredveårskrigen og Albrecht von Wallensteins herjinger på Jylland.

Takket være det katedralpreget som kirken fikk på 1400-tallet var kirken selvskreven til å bli domkirke for Haderslev stift som ble opprettet etter gjenforeningen i 1922.

Kirken ble restaureret 1941-51 hvor blant annet hele det indre av kirken ble hvitkalket. Noen få kalkmalerier er avdekket, blant annet 12 våpen for sønderjyske og holstenske slekter, i søndre korsideskip sees Sankt Peter og i nordre korsideskip Sankt Barbara. Restaureringen ble foretatt av arkitektene Harald Lønborg-Jensen og Helge Holm.

Sommeren 2009 ble det utført en reparasjon av taket.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Alterarrangementet med blant annet alterbord og krusifiks. Sistnevnte har tidligere vært korbuekrusifiks i Egebjerg kirke.
Prekestolen og døpefonten helt nederst til høyre i bildet.

Det meste av kirkens opprinnelige inventar ble ødelagt av brannen i 1627 og kun døpefonten er igjen. Fonten er av jernmalm, støpt i Flensburg i 1485. Fonten er utført av jernstøper Peter Hansen. Den bæres av 4 evangelistfigurer og selve kummen har bibelske scener. Over fonten er en himmel av eketre som ble skjenket til kirken av Hans Bertram og hustru i 1639.

Alterarrangementet kom til i forbindelse med restaureringen av kirken i 1941-51.

Alterbordet er tegnet av arkitekt Lønborg Jensen. Det har en alterbordsplate fra middelalderen nedfelt i selve bordplaten.

Det store krusifikset er fra ca. 1300 og var opprinnelig korbuekrusifiks i Egebjerg kirke. Korset er forsynt med de fire evangelistsymbolene og korstreet skyter friske skudd, noe som symboliserer livets tre og Jesu oppstandelse.

Sidefigurene ved alteret er Maria og Johannes og er fra ca. 1400. De kommer opprinnelig fra Seem kirke ved Ribe og er skjenket og satt opp samtidig med krusifikset.

Alabastfigurene De tolv apostler og Marias himmelkroning er fra ca. 1400 og fantes tidligere i Hertug Hans Hospitalskirke, men figurenes opprinnelige bruk er ukjent. Det gotiske skapet ble nyskåret i forbindelse med restaureringen av alteret.

Prekestolen og himmelen er gitt i gave til kirken av Georg von Ahlefeldt og Margrete Blumen i 1636. I stolens felter og paneler sees apostler.

Orgelfasaden på Carstensens orgel fra 1652.

Haderslev domkirke har tre orgler; det eldste ble bygget til kirken av Peter Carstensen fra Viborg i 1652. Orgelet er satt opp på vestgavlen. Orgelverket ble bygget om både i 1893 og i 1948. Orgelet har 73 stemmer fordelt på fire manualer og pedal og er dermed et av de største i Danmark.

Sisebyorgelet er oppstilt på pulpituret i nordre sideskip og ble bygget av Jürgen Marcussen til kirken i Siseby i 1819. Det kom til domkirken i siste halvdel av 1980-tallet.

Det tredje orgelet er et lite kororgel som står rett ved døpefonten. Det er laget av Anders Havgaard Rasmussen og er fra 1983-84.

Nattverdbildet

I kirken er det 13 epitafier, bl.a. for presten Valentin Schmidt og hustru, fra 1660-årene.

Et tidligere gravkapell er innredet til minne om falne fra Slesvigske Fodregiment. Det omfatter tiden fra Napoleonskrigene til andre verdenskrig.

I søndre sideskip er det flere malerier, blant annet et nattverdmaleri av en ukjent kunstner. Maleriet har vært en del av kirkens tidligere altertavle som ble satt opp i 1641. Motivet er hentet fra renessansemaleren Peter Candids nattverdmaleri som ikke eksisterer lenger.

Kirken har 18 lysekroner, de to eldste er fra henholdsvis 1605 og 1655.

Votivskipet forestiller orlogsskipet «Fyn» og er fra 1950.

Kilder[rediger | rediger kilde]