HTTP innholdsforhandling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

HTTP innholdsforhandling er en prosess under HTTP‐standarden hvor nettleser og nettjener forhandler om hvilken utgave av en ressurs som er mest egnet for visning i nettleseren [eller annet visningsprogram].

I HTTP anmoder nettleseren en ressurs fra nettjeneren, som igjen serverer denne til nettleseren. Sammen med anmodningen hvor ressursen er spesifisert som en URI, sender nettleseren flere hoder med informasjon om optimal visning. Denne informasjonen inneholder tekniske data om hvilke tegnkodinger, komprimeringer, og språk som nettleseren/brukeren kan forstå. Nettjeneren kan så velge å bruke denne informasjonen for å sømløst forhandle med nettleseren om å velge best egnet versjon av den anmodede ressursen.

Denne prosessen er hyppig brukt på Internett for å avgjøre hvilket språk brukeren kan forstå eller foretrekker. Den er også brukt for å velge ut for eksempel digitalt bildeformat.

Prosessen kan ikke brukes til å avgjøre hvor i verden brukeren befinner seg. Den er sådan ikke en fullgod lokaliseringsmetode (det å tilpasse til lokale forhold) (L10N), men kan i kombinasjon med andre prosesser brukes for å oppnå internasjonalisering (I18N).