HMAS «Australia» (1911)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
HMAS «Australia»
Karriere
LandAustralia
SkipstypeSlagkrysser, skipsvrak
NummerC6
Oppkalt etterAustralia
KlasseIndefatigable-class battlecruiser
Bygget21. jun. 1913 ved John Brown & Company
Kjølstrekking26. juni 1910
Sjøsatt25. oktober 1911
Tekniske data
HMAS «Australia» under Forth Bridge i Skottland.

HMAS «Australia» var en av tre slagkryssere i Indefatigable-klassen. Den ble bestilt av australske myndigheter i 1909 som flaggskipet til den nye Royal Australian Navy som ble etablert i 1911.

Da første verdenskrig brøt ut fikk HMAS «Australia» i oppdrag å finne og ødelegge den tyske østasiaskvadronen (Ostasiengeschwader) i Stillehavet. Skipet støttet også de allierte landgangene ved de tyske koloniene i Stillehavet (Tysk Nyguinea og Tysk Samoa). Senere ble hun sendt til Europa der hun tjenestegjorde i Nordsjøen frem til slutten av krigen. Under tjenesten i Nordsjøen var hun involvert i Zeebrugge-raidet i 1918. HMAS «Australia» var under reparasjon etter en kollisjon med søsterskipet HMS «New Zealand» under Jyllandsslaget. Hun har avfyrt sine kanoner i strid to ganger: mot et tysk handelsskip i januar 1915 og i forbindelse med en potensiell ubåtkontakt i desember 1918.

Ved ankomst Australia etter krigen begikk mannskapet mytteri siden de ikke fikk en dag ekstra landlov i Fremantle. Det var flere underliggene årsaker til mytteriet, blant annet minimalt med landlov under krigen og lønnsproblemer. Etter krigen ble skipet benyttet som trenningskip, før hun ble lagt i opplag i 1921. Etter marinetraktaten i Washington ble hun senket som del av det britiske imperiets bidrag.

Litteratur[rediger | rediger kilde]