Hōjō Tokimune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hōjō Tokimune
Født5. juni 1251Rediger på Wikidata
Kamakura
Død20. apr. 1284Rediger på Wikidata (32 år)
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Shikken (1268–1284)
  • Rensho (1264–1268) Rediger på Wikidata
EktefelleKakusan-ni
FarHōjō Tokiyori
MorKasai-dono
Søsken
6 oppføringer
Hōjō Tokisuke
Hōjō Munemasa
Hōjō Munetoki
Hōjō Muneyori
Hōjō Jigon
Hōjō Masayori
BarnHōjō Sadatoki
NasjonalitetJapan
GravlagtEngaku-ji

Et mulig bilde av Hōjō Tokimune, ca. 1295. I dag tror man at bildet heller er av Tokimunes fatter Hōjō Sadamune.

Hōjō Tokimune (kanji: 北条 時宗; hiragana: ほうじょう ときむね; født 5. juni 1251, død 20. april 1284) var Hōjō-klanens åttende shikken (offisielt regent, de facto hersker av Japan) av Kamakura-shōgunatet, og er særlig kjent for å ha ledet japanerne under mongolinvasjonene av Japan og for å ha spredt zenbuddhismen og dermed også bushidō blant krigerklassen i landet.

Liv[rediger | rediger kilde]

Hōjō Tokimune kom fra Heisi-Hōjō-klanen, Adachi-huset. Han var den eldste sønnen til Hōjō Tokiyori, en tidligere regent og tokusō (Hōjō-klanens overhode). I tillegg til Tokimune var hans fornavn Masatoshi (正寿) og Sagamitarō (相模太). Tokimune hadde to brørdre Tokisune Og Munemasa.

Tokimune ble opplært til å bli Japans neste hersker, og åtte år gammen ble han shikken. Fire år før det hadde han vært rensho, shikkens assistent. Det var Tokimune som sikret at zen ble fast etablert i Kamakura og siden i Kyōto, og deretter i hele Japan, særlig blant krigerklassen. I 1271 forviste han buddhistmunken Nichiren til Sado-øya.

Tokimune giftet seg med Kakusanni og ble i 1271 far til Sadatok, som ble hans etterfølger.

Tokimune døde 20. april 1284, 32 år gammel, og fikk det posthume navnet Houkouji (宝光寺殿道杲)

Motstand mot mongolene[rediger | rediger kilde]

Den mongolske flåten blir ødelagt av en tyfon (Mokoshurai), blekk- og vannmalingsbilde på papir av Kikuchi Yōsai, 1847.

I januar 1268 hadde Yuan-dynastiets hersker Kublai-khan sendt et truende brev med budbringere til Japan, og etter å ha diskutert brevet med sine rådgivere sendte han budbringerne tilbake uten svar. Nye budbringere kom 7. mars 1269, 17. september 1269, september 1271 og mai 1272, men Tokimune drev disse bort uten å la dem få lov til å gå i land. Kort tid senere kom den første mongolske invasjonen, i november 1274, men ble slått tilbake. Etter denne mislykkede invasjonen ble fem utsendinger sendt til Kyūshū i september 1275, og disse nektet å dra uten et svar. Tokimune svarte ved å bringe dem til Kamakura, hvor de ble henrettet, og gravene deres finnes fremdeles i Tatsunokuchi. 29. juli ble fem nye utsendinger send, men ble nå henrettet i Hakata. 21. februar 1280 ga det keiserlige hoffet, som forventet en nye invasjon, ordre til alle templer og jinja om å be for seier over Mongolriket. Kublai samlet på ny tropper til en invasjon, som kom sommeren 1281, men også denne mislyktes, delvis på grunn av en tyfon.

Framveksten av zen[rediger | rediger kilde]

De mongolske invasjonene haddeblitt stoppet av tyfoner (kalt kamikaze eller "hellig vind") og på grunn av samuraienes væpnede motstand. Tokimune planla og ledet forsvaret. Tokimue fryktet i utgangspunktet et nederlag, og han ønsket å beseire frykten, så han spurte sin zenmester Bukko om råd. Bukko sa han måtte meditere for å finne fryktes kilde inni seg selv.

Etter mongolene hadde invadert i 1274 dro Tokimune til Bukko og sa "endelig har mitt livs største hendelse funnet sted." Bukko svarte hvordan vil du møte den?" og Tokimune skrek "Katsu!"("seier") som om han ville skremme alle fiendene foran ham. Bukko svarte fornøyd "det er sant at en løves sønn har en løves brøl!" Etter dette ble Tokimune instrumental for å spre zenbuddhismen og bushidō blant samuraiene i Japan.

Da Tokimune døde sa Bukko at han hadde blitt en boddhisattva som passet på folks velferd, og aldri følte sinne eller glede og studerte zen slik at han kunne nå nirvana.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Hōjō Masamura 
Sasarindō, Minamoto-klanens familieemblem
Shikken

Etterfølger:
 Hōjō Sadatoki 
Forgjenger:
 Hōjō Masamura 
Sasarindō, Minamoto-klanens familieemblem
Rensho

Etterfølger:
 Hōjō Masamura 
Forgjenger:
 Hōjō Tokiyori 
Sasarindō, Minamoto-klanens familieemblem
Tokusō

Etterfølger:
 Hōjō Sadatoki