Høytrykkspyler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Høytrykkspyler.
Enkel, bensindrevet høyttrykkspyler for hjemmebruk.
Høytrykkspyler som brukes til å fjerne maling fra en båt.

Høytrykkspyler er en maskin som med en pumpe øker trykket på vann fra en vanlig hageslange eller annet vanntappepunkt betydelig, slik at vannet kan sendes med stor hastighet gjennom en dyse. Vanndråper med stor fart vil effektivt fjerne urenheter som kan ha satt seg ganske fast. Hastigheten på dråpene i strålen vil reduseres relativt fort på grunn av luftmotstanden. Dersom høytrykkspyler brukes på treverk og med kort avstand kan dråpene grave seg ned i treverket slik at treverket blir flisete.

Mange høytrykkspylere har såpebeholder og innstilling på spylehåndtaket som gir vann blandet med såpe med lavt trykk. Dette gir mulighet for å dekke for eksempel en bil med såpevann og la dette løse opp salter og annen skitt før alt spyles vekk med rent vann under høyt trykk.

Vanlige høytrykkspylere trenger tilkobling både til vanntilførsel og elektrisk kraft. Høyttrykkspylere for hjemmebruk bruker oftest 220 v elektrisitetsforsyning og de har tilkobling for en vanlig hageslange.


Det finnes også høyttrykkspylere med en egen liten bensinmotor som kraftforsyning.

Høytrykkspylere finnes som del av større maskiner. Feie- og sugemaskiner for rengjøring av gater har ofte eget røropplegg med dyser og innmontert pumpe og vanntank. Skiltvask langs veinettet utføres med biler påmontert en arm med dyser og røropplegg, fjernstyrt fra førerplassen, og større vanntank og pumpe i bilen. Det finnes lokomotiver for rengjøring av skinnegang med påmontert røropplegg, pumpe og vanntank. Maskiner for vasking av biler i vaskehaller har vanligvis mange vanndyser for høytrykkspyling av bilen integrert i maskinen i tillegg til børster og lufttørkeutstyr.

Høytrykkspyling kan benyttes til å fjerne:

  • maling og lakk før ny overflatebehandling
  • tyggegummirester fra fortau
  • gummibelegg fra rullebaner på flyplasser
  • graffiti
  • forurensing og skitt på bygninger av sten, oftest i byer