Høsthalvspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Høsthalvspinner
Nomenklatur
Cymatophorina diluta
Denis & Schiffermuller, 1775
Populærnavn
høsthalvspinner[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieHalvspinnere
UnderfamilieThyatirinae
Miljøvern
Norsk rødliste:[2]
(arten er ikke egnet for vurdering av Artsdatabanken)

NA — Ikke egnet

Økologi
Habitat: i skog og hager
Utbredelse: Europa, i Norge bare funnet i Østfold

Høsthalvspinner (Cymatophorina diluta) er en sommerfugl som tilhører familien halvspinnere (Drepanidae). Den er bare funnet to ganger i Norge. De kan kjennes fra de andre grå halvspinnerne på at vingene har to, vanligvis ganske tydelige, brune tverrbånd, dessuten flyr den senere på året enn de andre aktuelle artene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 33 – 36 mm), grå spinner. Kroppen er slank, men noe kraftigere enn for eksempel bjørkehalvspinner (Tetheella fluctuosa) og punkthalvspinner (Ochropacha duplaris). Antennene er trådformede. Forvingen er avrundet trekantet, forholdsvis smal, grå med to svartkantede, brunlige tverrbånd, disse er vanligvis ganske markerte selv om arten, i likhet med de andre grå halvspinnerne, er ganske variabel i fargen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes bare i eikeskog, og larvene lever på eik (Quercus spp.). Ulikt andre nordiske sigdvinger flyr den på høsten, i august – september. Den overvintrer som egg.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Høsthalvspinneren forekommer i Europa og Lilleasia. Selv om det eneste norske funnet ligger såpass langt tilbake i tid som 1956, er det ikke utenkelig at arten fortsatt kan finnes i eikeskog ved Oslofjorden. Den ble først funnet i Norge på Jeløya i Moss i 1956. På tross av at det har blitt samlet svært aktivt på Jeløya i hele perioden fram til i dag, har arten ikke blitt gjenfunnet. Først i 2013 ble arten gjenfunnet sør for Halden. Artens sjeldenhet skyldes sannsynligvis at Artsdatabanken befinner oss helt på artens nordgrense. Artsdatabanken finner det derfor vanskelig å angi en spesifikk rødlistekategori for arten, og gir den NA i stedet.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 12. februar 2022. Besøkt 12. februar 2022. 
  2. ^ a b Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av høsthalvspinner Cymatophorina diluta som RE→NA for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]