Hårnett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Finsk arbeiderstudent 1967 iført hårnett.

Et hårnett er et lite, ofte elastisk nett som tres over langt hår for å holde det på plass. Det er ofte brukt av kokker eller ulike matbearbeidere for å hindre at håret tilgriser maten.

Det er blitt funnet bevis av hårnett så langt tilbake som i antikkens Hellas.[1][2]

Hårnett var brukt under det 13. århundre i Tyskland og England og er ofte vist i illustrasjoner fra denne perioden sammen med et akkompagnerende hodetøystykke. De ble laget av ekstremt fin silke og med bånd i kantene.[3]

Ena Sharples, en karakter fra den britiske såpeoperaen Coronation Street vist mellom 1960 og 1980, ble berømt for å ha på seg et hårnett.

Hårnett er en del av normal påkledning for kvinnelige ryttere og er brukt i de fleste hestesporter, herunder dressur, feltritt, sprangridning og jakt. Organisasjoner som Pony Club oppfordrer sine unge medlemmer til å bli vant til å bruke hårnett når de omgås hester, ikke bare på grunn av utseendet, men også for å eliminere enhver fare for å bli skalpert om rytteren faller av og hesten tråkker på håret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ian Jenkins og Dyfri Williams (1985). «Sprang Hair Nets: Their Manufacture and Use in Ancient Greece». American Journal of Archaeology (engelsk), 89 (3), s. 411-418. 
  2. ^ «Openwork hairnet with medallion» (engelsk). Metropolitam Museum of Art. Besøkt 4. september 2011.  Illustrasjoner av gylne hårnett fra perioden 200–150 f. Kr.
  3. ^ Elisabeth Crowfoot, Frances Pritchard og Kay Staniland (2001). Textiles and Clothing c.1150-c.1450. Medieval Finds from Excavations in London (engelsk), 4. Woodbridge, Suffolk, England: Boydell Press. ISBN 978-0112904458. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]