Håkon og Kark (Korsvikaspillet)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Håkon og Kark»)
Korsvika ved Lade.

Håkon og Kark er et historisk sagaspill som blir framført i KorsvikaLade i Trondheim. Det første Korsvikaspillet var et poetisk tablå som ble laget til Lade kirkes 800-årsjubileum i 1989 og gjentatt to år seinere. I 1995 skrev Idar Lind nytt manus og i 1997 komponerte Frode Fjellheim ny musikk til spelet. Både manuskript og musikk er bearbeidet og utviklet videre ved nye oppsettinger. Fra 2010 blir Håkon og Kark framført hvert år (med unntak for 2015 og 2019).

Stykket bygger på historien om Håkon Ladejarl og trellen Tormod Kark slik den blir framstilt i Snorre Sturlasons Heimskringla og i andre kilder som Ågrip, Odd munks saga om Olav Tryggvason og Jomsvikingenes saga. I tillegg til historiske personer som Sigurd Ladejarl, Bergljot Toresdatter, Tora på Rimol, Olav Tryggvason, Tangbrand og skalden Einar Skåleglam, presenterer stykket oss også for oppdiktete personer som volva Liva og Karks kjæreste, den kristne trellen Anna.

Instruktører: Elin Hassel Iversen (1995-2004), Nora Evensen (2006-2014) og Catrine Telle (2016-2018).

Korsvikaspillet fikk i 2004 Trondheim kommunes kulturpris.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nipen, Kjersti (10. januar 2005). «Kulturprisene gikk til scenekunst». Adresseavisen. s. 2. «I 15 år har Korsvikaspillet blitt drevet fram av et korps på 150 frivillige. I helgen fikk kulturaktørene Trondheim kommunes kulturpris. [...] Mens ildsjelene på Lade fikk prisen for den frivillige delen av kulturlivet, gikk årets pris innenfor det profesjonelle kulturlivet til den nylig avgåtte teatersjefen ved Trøndelag Teater, Catrine Telle.»  Artikkel i egen kulturseksjon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]