Gylippos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gylippos
Født5. århundre f.Kr.Rediger på Wikidata
DødAntagelig 5. århundre f.Kr.Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseMilitær leder, militært personell Rediger på Wikidata
Embete
FarCleandridas
NasjonalitetSparta

Gylippos var en spartansk strategos i det 5. århundre f.Kr. Han var sønn av Klenadridas som ble utvist fra Sparta for å akseptere athenske bestikkelser i 446 f.Kr. og slo seg ned i Thurii. Hans mor kan ha vært helot. Da Alkibiades oppfordret spartanerne til å sende en general for å lede den siracusiske motstanden mot den athenske ekspedisjonen, ble Gylippos utnevnt (414 f.Kr.), og hans ankomst var et vendepunkt i kampen. Han var vågeligere enn Nikias, den athenske kommandanten som han stod ovenfor, og han klarte å få overtaket ved å drive athenerne fra en nøkkelstilling og i realiteten brøt beleiringen. Da athenerne sendte Demosthenes med forsterkninger, ble også han beseiret av Gylippos, en seier som til slutt føre til det athenske felttogets nederlag i Siracusa.

Diodorus Siculus forteller at han fikk siracuserne til å dømme de fangede athenske generalene til døden, men der er også en bemerkning fra Filitos (Plutark, Nikias, 28), en siracuser som selv deltok i forsvaret, og Thukydid (vii. 86) om at han forsøkte, uten suksess, å redde livene deres, siden han ønsket å ta dem til Sparta som tegn på sin suksess.

Gylippos møtte som sin far, motgang i en finansiell skandale. Han ble betrodd av Lysander med en enorm sum som han skulle levere til eforene i Sparta, men han klarte ikke å motstå fristelsen til å berike seg selv og dro i eksil da han ble oppdaget. Han ble dømt til døden i sitt fravær.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]