Gyda-klassen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gyda-klassen var en klasse flerbruksbåt som ble brukt av Sjøheimevernet. De hadde en fast besetning på fire og kunne ta opptil ti passasjerer, disse ville som oftest inngå i et lag som er spesialtrent i bording av fartøyer.

Fartøyet var 13,65m lang, har to motorer med 640 hestekrefter og vannjet. Gyda-klassen skulle kunne oppnå en fart på cirka 43 knop.

Sjøheimevernet hadde 2 fartøy av Gyda-klasse og bevæpningen besto av en eller to 12,7mm mitraljøser i baugen og/eller hekken.[1][2]

Denne klassen var noe større enn "søster-klassen" Hårek-klassen.

Overtakelse[rediger | rediger kilde]

I 2019 fikk Tolletaten muligheten til å anskaffe seg et av fartøyene i Hårek klassen, (ikke Gyda klassen) etter at Sjøheimevernet ble lagt ned. Det er etablert et prøveprosjekt hvor Tolletaten prøver ut ny teknologi i samarbeid med Forsvarets Forskningsinstitutt. Prosjektet gir Tolletaten en helårlig fartøytjeneste med økt tilstedeværelse på sjøen og mer fleksible kontrollmannskaper.

Fartøyet er døpt om til en tollkrysser, og skal primært operere på Vestlandet.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 4. juli 2019. Besøkt 4. juli 2019. 
  2. ^ «Denne gjengen passer på så fienden ikke lurer seg forbi». www.an.no (norsk). 16. mars 2014. Besøkt 30. juli 2019. 
  3. ^ «T/K Falken døpt og klar for tolltjeneste på Vestlandet - Tolletaten». Toll.no (norsk). Arkivert fra originalen 4. juli 2019. Besøkt 30. juli 2019.