Guyanadelfin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Guyanadelfin
Nomenklatur
Sotalia fluviatilis
Van Bénéden, 1864
Populærnavn
Guyanadelfin, søramerikansk deltadelfin, ctero
Hører til
Søramerikanske deltadelfiner,
Cephalorhynchinae,
delfiner
Miljøvern
IUCNs rødliste:[1]
ver 3.1
Utilstrekkelig informasjon for vurdering

DD — Data mangler

Økologi
Habitat: marin
Utbredelse: elvedeltaer og grunne kyststrøk

Guyanadelfin eller ctero (Sotalia guianensis) er en art i familien delfiner som lever langs kysten og elvemunningene i det østre Sør-Amerika. Arten er relativt nylig splittet i to. Sotalia fluviatilis (Brasildeltadelfin) lever i de store elvesystemene i Sør-Amerika og i deltaområdene på østkysten. Forholdet disse artene i mellom der de møtes er uklart. Det er imidlertid klart at også Guyanadelfinen tåler ferskvann.

Det er stor usikkerhet knyttet til begge artene, fordi det er oppdaget isolerte populasjoner som ikke fullt ut samsvarer med elve- og kystteoriene. Blant annet er det oppdaget populasjoner på steder det ikke skal være mulig for arten å ferdes, eventuelt strekninger som ikke har vært farbare for disse delfinene på mange millioner år. Det gir grobunn for å tro at det kan finnes flere arter i slekten Sotalia, men dette er foreløpig kun en teori.

Guyanadelfin ligner både Brasildeltadelfin og tumler. Den er større enn førstnevnte, men mindre enn tumleren. Den blir omkring 2,1 m lang. Hannen blir kjønnsmoden da den blir omkring 170–175 cm lang, hunnen når hun blir cirka 164–169 cm. Kalven er omkring 90–100 cm når den fødes.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]