Gutten på taket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gutten på taket er Nils Gullak Horveis debutroman, utgitt på Cappelen i 1990. Handlinga er lagt til Tromsø omkring 1965.

Gutten på taket er trettenåringen Martin, hotelleierens sønn, som trekker seg tilbake til taket når verden går han imot. Og det gjør den ganske ofte. Foreldrene er travelt opptatt med sitt, og kjøper seg fred for Martins spørsmål og Martins problemer. Martin viser tendenser til problematferd, han plager dyr og er slem mot småunger, nasker i butikker og knuser ruter på skolen. Han er heller ikke alltid grei mot kameraten Ole, som er sønn av vaktmesteren på skolen. Martins onde ånd er fetteren Anton, som er et år eldre, som lykkes i alt, og som Martin ikke kan unngå å sammenlikne seg med.

Mora sender Martin på danseskolen for at han skal lære seg manerer. Her forelsker han seg i ei jente, men er uten sjanser når hun også oppvartes av Anton. Han må ta til takke med Kjetting på ræva som sin dansepartner. På danseskoleballet skjer en tragedie som forandrer Martin. Han imponerer småungene med å skli på gelenderet mange etasjer ned. I et ubevokta øyeblikk prøver veslebroren til Kjetting på ræva å gjøre det samme, faller ned og slår seg i hjel.

Etter den opprivende hendelsen, som Martin føler skyld i, begynner han forsiktig å søke mot andre mennesker. Hos foreldrene er det lite å hente, men noen av de ansatte på hotellet går det an å snakke med. Til slutt blir det likevel vaktmesteren som får Martin ut av isolasjonen, når han tar fram motorsykkelen som har stått i kjelleren sia krigens dager, og tar Martin og Ole med på fisketur.