Guerrilla Girls

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Guerrilla Girls bærer gorillamasker når de opptrer i offentligheten.

Guerrilla Girls er en amerikansk kunstnergruppe som bekjemper sexisme og rasisme i kunstverden. Gruppen ble stiftet i 1985 som en reaksjon på utstillingen «the International Survey of Painting and Sculpture» som åpnet på Museum of Modern Art (MoMA) i New York 1984. Utstillingen ga seg ut for å være en internasjonal undersøkelse av samtidens maleri og skulptur, men inneholdt kun 8 prosent kvinnelige kunstnere (13 av 169).

At man i 1984, i kjølvannet av 1970-tallets kvinnekamp, kunne presentere en internasjonal utstilling med 92 prosent mannlige kunstnere førte til at en gruppe kvinnelige kunstnere spontant demonstrerte utenfor MoMA mot det man oppfattet som en sexistisk og villedende utstilling. Som en forlengelse av dette begynte man også å se over hva de andre galleriene og museene på Manhattan valgte å vise frem for publikum og det viste seg at det var flere steder som favoriserte mannlige kunstnere.

Guerrilla Girls kaller seg for «kunstverdenens samvittighet» og de opptrer anonymt under pseudonymer til historiens kjente kunstnere som Frida Kahlo og Käthe Kollwitz i gorillamasker med budskap mot diskriminering av kjønn og hudfarge. Anonymiteten gjorde at de kunne komme med sterke utspill mot personer og gallerier som de mente var sexistiske uten at det gikk ut over deres individuelle karrierer. Fokus ble lagt på budskapet og ikke budbringeren.

Deres fremste våpen var å bruke humor og se bra ut for å bryte mot 70-tallsfeministene som var blitt stemplet som stygge og humorløse. De ønsket også å frigjøre sitt feministiske budskap fra personifiserte feministkunstnere som Judy Chicago og Miriam Schapiro. I begynnelsen var de aktive med å spre plakater i nedre Manhattan. Plakatene hengte ut personer, gallerier og museer som Guerrilla Girls mente diskriminerte kvinnelige og fargede kunstnere. Etterhvert som budskapet ble spredt ble de også inviterte til å holde foredrag på skoler og universiteter over hele USA.

Etter en stund ble Guerrilla Girls også plukket opp av de samme kunstinstitusjonene de pekte ut og man kan si at de idag bekjemper diskriminering fra innsiden av kunstverden. De har holdt utstilliger på kjente arenaer som for eksempel Veneziabiennalen.

Guerrilla Girls har vært i Norge på Oslo Kunstforening i 1992 og på Landmark / Bergen Kunsthall i 2013.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]