Guds Fred

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Guds Fred-fellesskapet var en norsk kristen ungdomsbevegelse som drev fra 1972 til 1980, hovedsakelig i Oslo. Fellesskapet var et av de tydeligste norske uttrykkene for Jesusbevegelsen på 1970-tallet.[1]

Sokneprest Leif Salomonsen tok kontakt med Guds Fred-miljøet og startet gospelkvelder i Trefoldighetskirka annenhver søndag. Gospelkveldene samlet på det meste 2000 mennesker. Guds Fred ble landskjent gjennom plakatdesign og nyskrevne sanger. Sangene ble publisert i sangboka Kampsanger og Fredsviser som ble trykt i flere opplag. Fellesskapet ga også ut to LP-er: Guds Fred i 1973 og Brødskiva i 1979. Visegruppa Kari Hansa og Gregers Hes hadde utspring i Guds Fred.

Gjennom sitt gatearbeid og oppsøkende virksomhet kom Guds Fred-fellesskapet i kontakt med mange unge mennesker med eksistensielle spørsmål, stoffavhengige uten gode nettverk og mennesker som slet med psykiske problemer. Guds Fred hadde sin hovedbase i Norbygata 45 på Grønland i Oslo. For å styrke det sosiale og diakonale arbeidet ble det dannet bokollektiv på Fredens boligKrokskogen ved Lommedalen, på Styve gård ved Voss og på Fjellgården i Arna. Fellesskapet hadde mange heltidsarbeidere. De fikk ikke lønn, men jobbet for kost og losji. Mange av heltidsarbeiderne hadde helse- og sosialfaglig bakgrunn.

I 1980 ble Guds Fred-fellesskapet aktivt nedlagt av ledelsen til tross for at gospelkveldene samlet fulle hus og miljøet tiltrakk seg mange unge mennesker. Selv så sent som på midten av 80-tallet ble det arrangert gospelkvelder i Trefoldighetskirka med så mange ungdommer tilstede at man sågar satt tett i tett på gulvet i midtgangen fordi alle benkeradene var smekkfulle.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Per Eriksen (27.08.2007). «Hvor ble det av kirkens blomsterbarn?» (norsk). Vårt Land. Besøkt 27.08.2011. [død lenke]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jan Inge Sørbø. Blomsterbarn i kyrkja. Samlaget, 1985. ISBN 82-521-2616-2
  • Jørgen Aass. Levende Fellesskap, visjonen fra Guds Fred. Vårt Land forlag 1982 ISBN 82-90021-27-5
  • Lars Mørch Finborud. Frisk luft mot åndelig forurensing. Vinduet nr 1, 2011, Gyldendals tidsskrift for litteratur
  • Inger-Lise Finstad Brennende hjerter. Jesusbevegelsen og de radikale 70-åra. Essay. Efrem forlag 2022