Gudrød Bjørnsson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gudrød Bjørnsson
Født10. århundreRediger på Wikidata
Død968Rediger på Wikidata
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleCecilie (?)
FarBjørn Farmann
BarnHarald Grenske

Gudrød Bjørnsson var sønn av Bjørn Farmann[1], småkonge i Vestfold, og sønnesønn av Harald Hårfagre. Gudrød ble far til Harald Grenske og bestefar til Olav Digre, den senere Olav den hellige.

Etter at Gudrøds far Bjørn ble drept av Eirik Blodøks ble Gudrød boende hos sin onkel Olav Haraldsson Geirstadalf, småkonge i Vingulmark[2]. Olav gjorde opprør mot Eirik Blodøks, men ble drept i kamp. Gudrød måtte flykte opp i Opplandene sammen med fosterbroren sin, Olav Geirstadalfs sønn Tryggve Olavsson[3].

Da Håkon den gode ble konge fikk Gudrød Vestfold, hans fars område, som len av kongen[4][5]. Da Harald Gråfell ble konge var det mange menn i Norge som mente at de var av vel så stor ætt som Harald. Ifølge Håkon jarls saga var det en gang mange menn samlet for å drikke utferdsøl, og det ble «et svært drikkelag, og det ble sagt mye over drikken». En hevdet at Harald var den fremste av alle, og da ble Gudrød sint og sa at han ikke sto tilbake for Harald i noe. Snart ble begge sint og grep etter våpen. «Men folk som hadde mer vett og var mindre fulle, stagget dem og gikk imellom, og hver gikk til sine skip,» sier sagaen[6].

Hendelsen var nok til at Harald og Gudrød ikke kunne stole på hverandre. Kort tid etter kom Harald Gråfell seilende inn Viken, omringet huset til Gudrød og da han kom ut sammen med mennene sine ble det en kort kamp før han ble drept[7].

Det nevnes ikke hvem Gudrød ble gift med, annet enn at hun var av «god ætt slik som høvelig var» og at de fikk en sønn som het Harald[8].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Snorre Sturlason, Harald Hårfagres saga (Heimskringla), Den norske Bokklubben (1981), kap. 36 (s 79)
  2. ^ Harald Hårfagres saga, kap. 42
  3. ^ Harald Hårfagres saga, kap. 44
  4. ^ Snorre Sturlasson, Håkon den godes saga (Heimskringla), Den norske Bokklubben (1981), kap. 2
  5. ^ Snorre Sturlasson, Eirikssønnenes saga (Heimskringla), Den norske Bokklubben (1981), kap. 1
  6. ^ Snorre Sturlasson, Håkon jarls saga (Heimskringla), Den norske Bokklubben (1981), kap. 4
  7. ^ Håkon jarls saga, kap 5
  8. ^ Håkon jarls saga, kap 6