Gruveulykken i Pretoria i 1910

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Minnesmerke for gruveulykken i Pretoria Pit, Westhoughton Cemetery

Gruveulykken i Pretoria Pit var en gruveulykke som inntraff 21. desember 1910 da det oppsto en kraftig underjordisk eksplosjon i en kullgruve i Westhoughton, Lancashire, mellom Wigan and Bolton nordvest i England. Anlegget var kjent som Pretoria Pit og sysselsatte i 1910 rundt 2500 arbeidere under firmaet Hulton Colliery Company.

Morgenen 21. desember gikk rundt 900 arbeidere på dagskiftet, og disse fordelte seg i gruvas fem hovedårer som bar navnene Trencherbone, Plodder, Yard, Three-Quarters og Arley

Kl. 7:50 inntraff en eksplosjon i Plodder-åren som ble antatt å ha skyldtes oppsamling av gasser etter at et tak kollapset dagen i forveien. Av de 345 arbeiderne som hadde forflyttet seg inn i denne delen av gruven ble kun fire brakt overlevende til overflaten. To av de overlevende døde senere av skadene de hadde pådratt seg. I tillegg omkom en arbeider fra Arley-åren samt en person som deltok i redningsarbeidet.

Ulykken er den verste som har rammet kullfeltet i Lancashire, og den tredje verste i Storbritannias historie. Lokalsamfunnene i nærheten ble hardt rammet av tragedien, og en innsamlingsaksjon ble organisert til inntekt for de etterlatte. Totalt ble 145.000 pund samlet inn.

Et minnesmerke for de omkomne er reist i Westhoughton hvor mange av dem bodde. En minnestund avholdes på dette stedet årlig.

I 2009 ble det utgitt en bok fra forlaget Peakpublish, skrevet av Andrea Finney fra Westhoughton. Hun tok utgangspunkt i dagboken til hennes tippoldemor samt mange andre gjengivelser fra personer som opplevde tragedien.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]