Grovkarbo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Grovkarbo er et begrep som beskriver et kosthold der man begrenser inntaket av raske karbohydrater i form av sukker og stivelse, og øker inntaket av langsomme karbohydrater i form av fiberrik mat. I praksis innebærer dette et kosthold med mindre søte drikker, søtsaker, kaker og lyst brød, og mer grønnsaker, bær, belgfrukter, nøtter, og helkornprodukter. Dette er mat som inneholder mye fiber, og dermed gir et stabilt blodsukker, men som også er rik på vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Begrepet «grovkarbo» ble første gang benyttet av klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius som driver nettstedet BraMat.no.[trenger referanse] Hun brukte ordet grovkarbo første gang i en blogg der hun forsøkte å klare opp i en del av misforståelsene som hersker rundt dette med lavkarbo.

Den største forskjellen på grovkarbo og lavkarbo, er at man i et lavkarbokosthold fokuserer på å kutte ned på andelen karbohydrater i kosten, mens i et grovkarbokosthold er det mer fokus på kvaliteten av karbohydratene du får i deg.

For de aller fleste vil et grovkarbokosthold være forenelig med god helse og en normal kroppsvekt. For noen personer, blant annet de som er genetisk disponert for diabetes type 2, overvekt og PCOC, vil det i tillegg kunne være hensiktsmessig å også kutte ned på mengden karbohydrater de får i seg. Særlig hvis de i utgangspunktet har et kosthold med mye karbohydrater.