Greveskogen videregående skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Greveskogen Videregående
LandNorge
Org.nummer974574993
Grunnlagt1870
KommuneTønsberg
StedEik
AdresseEikveien 2
RektorBård Rune Landa
Klasser40
Elever930
Ansatte180
UtmerkelserBenjaminprisen (2012)
Nettstedhttps://www.vtfk.no/skoler/greveskogen-vgs/
Beliggenhet
Kart
Greveskogen videregående skole
59°17′14″N 10°24′54″Ø

Greveskogen videregående skole er en videregående skole som ligger på Eik i Tønsberg kommune i Vestfold. Greveskogen er blant Norges største videregående skoler og hadde i skoleåret 2010/2011 om lag 1100 elever fra hele fylket og rundt 150 lærere. Elevene er fordelt på studiespesialiserende utdanningsprogram, musikk, dans og drama (MDD) samt restaurant- og matfag, informasjonsteknologi og medieproduksjon og service og reiseliv. Skolen har tradisjonelt et bredt tilbud av fag på studiespesialisering innen realfag, språk-, samfunns- og økonomi. Rundt 35 elever på arbeids- og hverdagsliv og 55 elever i Kombiløpet er viktige og synlige for skolen som skal speile et inkluderende og multikulturelt samfunn.

Skolebygningene ble tatt i bruk i 1975. De ligger drøyt to km nord for Tønsberg sentrum i utkanten av et skogs- og turterreng like ved friidrettsanlegget Greveskogen idrettspark i Greveskogen (Greveskauen), et område under Jarlsberg Hovedgård.

Greveskogen videregående skole ble fram til 1990-tallet kalt Tønsberg Gymnas. Det tidligere Tønsberg Handelsgymnas, seinere kalt Bjørn Farmann videregående skole, inngår også i dagens skole.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tønsberg Gymnas og skolebygningen i byen[rediger | rediger kilde]

Greveskogen videregående skole har røtter tilbake til middelalderens klosterskoler og borgerskolen som ble opprettet i Tønsberg i 1830. I 1875 fikk denne skolen nytt bygg og ble relansert som borgerskole og latinskole under navnet Tønsberg Høiere Almenskole. Denne skolebygningen huset seinere middelskole, siden Tønsberg gymnasium og Tønsberg gymnas, og ble til sist omdøpt til Bjørn Farmann videregående skole.

Første byggetrinn i 1875 omfattet hovedfløyen i to etasjer med grunnflate på 554 kvm og sidefløy i halvannen etasje på 210 kvm. Hovedbygningen ble påbygd med to etasjer i andre byggetrinn 1895, og framstod dermed som et av Tønsbergs monumentalbygg. Skolen fikk et tilbygg til hovedbygningen i fire etasjer i et tredje byggetrinn i 1921.[1]

Tønsberg gymnas var på flere måter en pionerskole. Takket være skolens legendariske realfaglektor og lærebokforfatter Sverre Bruun (1886–1987) ble skolen ett av de to første gymnasene i Norge som i 1948 innførte egen naturfaglinje. Skolen fikk ny paviljong med moderne undervisningsrom for naturfag i 1967. I 1966 var Tønsberg Gymnas også blant de første til å starte en estetisk linje med drama. I 1968 år ble det også startet en halv klasse med musikklinje.[2]

Tønsberg gymnas var kommunal fram til 1964, da Vestfold fylkeskommune overtok driften av alle videregående skoler i fylket.

Lærere og elever ved gymnaset flyttet til det nåværende skolebygget oppe på Eik i 1975. De gamle skolelokalene i «den gamle middelskolen» på den andre siden av sporet ved Tønsberg jernbanestasjon var da blitt for små og slitt. Etter at gymnaset flyttet ut, fikk blant annet Tønsberg Handelsgymnas, som ble opprettet som Tønsberg Handelsgymnasium i 1939, plass i bygget. Handelsgymnaset ble seinere kalt Bjørn Farmann videregående skole. Bjørn Farmann ble fra 1998 slått sammen med allmennfaglig studieretning som en del av Greveskogen videregående skole.

Alle undervisningstilbudene under fellesnavnet Greveskogen videregående skole ble samlet på Eik i 2001.

I 2002 overtok Tønsberg kommune det tradisjonsrike skolebygget nede i byen fra Vestfold fylkeskommune. Bygningene forfalt og ble revet sist i 2007.

Skolebygningene på Eik[rediger | rediger kilde]

Greveskogen videregående skole på Eik i Tønsberg kommune i Vestfold. Skolen flyttet fra byen til Eik i 1975. Anlegget er siden utvidet flere ganger.
Inngangsparti
Orienteringstavle

Gymnasbygget i Greveskogen på Eik var i sin tid en av landets mest moderne skoler med aula med scene og utsmykninger av billedkunstneren Gunnar S. Gundersen, med kantine for elevene, stort bibliotek, auditorium, naturfagsaler, språklaboratorium og andre spesialrom i tillegg til klasserommene. Skolen fikk også eget idrettsbygg med tre gymsaler og forskjellige utendørsbaner. Skolebygget kostet i alt omkring 20 millioner kroner da det stod ferdig. Det er siden 1999 utvidet og påbygd med nye spesialrom, blant annet etter tegninger fra arkitektfirmaet Ola Roald i Tønsberg.

Til minne om skolens realfaglektor og lærebokforfatter Sverre Bruun fikk skolen en liten modell av Foucaults pendel i 1986.[3] På biblioteket står Ragnhild Butenschøns skulptur «Frans av Assisi taler til fuglene» fra 1953, en liten statue som kom til gymnaset i 1956.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]