Greåker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Greåker
Greåker sentrum sett fra Greåker fort
LandNorges flagg Norge
KommuneSarpsborg
Kart
Greåker
59°16′00″N 11°02′00″Ø

Greåker er et tettsted sørvest i Sarpsborg kommune i Østfold, langs fylkesvei 109 der elvene Glomma og Visterflo møtes. Det var en gang et aktivt handlesentrum i tidligere Tune kommune. Nå er det få butikker igjen, men en betydelig industri med mekaniske verksteder og Nordic Papers papirfabrikk ved elvebredden av Glomma.

Historie[rediger | rediger kilde]

Nordic Papers kartongfabrikk i Greåker, ved Glomma.

De gamle gårdene Viste (fra å være, stedet vi er på), Opstad (fra navnet Ulf, Ulv, Alf), Greåker (Grei åker), Hannestad (Hane, Hani, mannsnavn for sjefen ), Yven (Yr – barlind og vin – gresslette) og Alvim (Gudenes hjem, Alf, Alun (øl))lå alle på den solrike, sørvendte delen av raet. Her var det god jord som var lett å dyrke. Greåker er et tettsted som ble bygget opp rundt lokalindustri fra midten av 1800-tallet, der Glommas to løp gjennom Sarpsborg møtes ved Tunøyas sørvestre hjørne.

Det er naturlig å anta at en gammel vei gikk fra Greåker og opp til Tune kirke allerede for hundrevis av år siden, muligens for tusenvis. Stedet der Tune kirke ligger i dag var et samlingspunkt lenge før Olav den hellige grunnla Sarpsborg, da kongeveien, vannveiene fra Øvre Tune (Vestvannet og Tunevannet) og veien fra Alvim gjorde dette stedet til et naturlig treffsted. På raryggen, ved Tune Kirke, finner man mange gravplasser og hustufter.

På Greåker hadde Sanne & Solli Brug tømmertomter og ute på Saueholmen hadde de mottak for varer fra båter som kom opp elva. På Greåker Celluloses (Knusle Bruk) nåværende eiendom hadde de også et teglverk (1897), men Greåker som sted, hadde da allerede eksistert noe år. Smaalensbanen kom i 1879, Hølæ (stenbrudd) med Forsberg som eier i 1893, Greåker Cellulose i 1905 og Sarpsborg Mekaniske verksted noen år senere. Greåker var et arnested for den Norske Industrioppbyggingen.

Greåker fort ble ferdig utbygget 1903, med fire feltkanoner til dels nedsprengt i fjell, samt fem dekningsrom og åtte ammunisjonsnisjer. Batteriet var av permanent karakter, og i 1907 ble det et fort, samtidig med Ravneberget fort. Greåker fort har stor militærhistorisk interesse som del av et omfattende og viktig forsvarssystem mot Sverige. Militæranleggene som ble bygget ut i denne perioden, har symbolverdi i forbindelse med nasjonens løsrivelse fra unionen med Sverige. Fortet har stor verneinteresse med sitt geværgalleri som er sjeldent i nasjonalt sammenheng. Fortet var i kamp i 1940. Den 13. april ble tyskerne stoppet her. Kampene varte bare et par timer. I 2014 fant man en granat, en blindgjenger, sittende fast i en av fortets maskingeværreder. Anlegget ble først fredet 6. mai 2004.

Skoler[rediger | rediger kilde]

Foreninger[rediger | rediger kilde]

  • Greåker Musikkorps (1908)

Idrettsforeninger[rediger | rediger kilde]

Kjente personer fra Greåker[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]