Granulat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Granulat er et stoff formet som et korn eller et gryn med en størrelse som er mindre enn 125 mm.

Granulat består av granuler. Et granul består av mindre sammenklebete partikler hvor den opprinnelige partikkelstrukturen kan gjenkjennes. Små granuler kan være en form for støv. Eksempler på bruksområder er innen industrien, produksjon av legemidler, fôrproduksjon, kunstgjødsel med mer. Granulat er ofte letthåndterlig, og støver mindre enn f.eks. pulver.

På fotballbanen:

Det er helt vanlig at det blir brukt granulat på kunstgressbaner. Dette er for 2 forskjellige grunner: holde banen på plass og demping for spillere.

I det siste har det vært mye fokus rundt typen SBR som er et granulat laget av oppmalte bildekk, fokuset kommer av at SBR viser seg å være meget miljø- og helsefarlig.[1] Et annet valg man kan bruke er TPE, som er sirka seks ganger enn SBR og blir brukt på ca. tre baner i Norge.

I tillegg til dette er TPE også mer miljøvennlig en SBR. TPE er laget rund i en slags sylinder form \, men SBR er mer kanteee som gjør at den fester seg mye enklere på klær og sko. forskere har bestemt seg for å age miljolare.no på denne siden kan man registrere inn forskjellige kunstgressbaner rundt i landet. Poenget er å teste hvor mye granulat som blir med deg hjem. I tillegg til dette er det blitt gjort flere andre forsøk der de har testet hvor hardt laget jobber i en kamp. Der der har de hatt en arbeids-skala fra 1-5hvor de forskjellige lagene har blitt plassert.

I deres resultater fikk de en klar linje om at høyere nivå i spillet utgjorde et høyere resultat

Her kan man se snitt per spiller i forhold til deres nivå

  1. 0.954 ml
  2. 0.986 ml
  3. 1.222 ml
  4. 1.176 ml
  5. 1.600 ml

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]