Grand Theft Auto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Grand Theft Auto-serien»)
Grand Theft Auto
UtviklerRockstar North
Rockstar Leeds
Rockstar Toronto
Rockstar Lincoln
UtgiverRockstar Games
Capcom
SkaperDavid Jones
Dan Houser
Sam Houser
DesignerDavid Jones
Dan Houser
Sam Houser
Plattform
SjangerAction-eventyrspill
Nettstedwww.rockstargames.com/games?franchise=grand-theft-auto

Grand Theft Auto (forkortet GTA) er en amerikansk-britisk videospillserie med action-eventyrspill. Det ble opprinnelig utviklet av DMA Design, men etter flere endringer og komplikasjoner i løpet av 1990-årene, ble spillutviklerfirmaet kjøpt opp i 1999 av Take-Two (moderselskapet til spillseriens utgiver Rockstar Games). I 2002 ble navnet endret fra DMA Design til Rockstar North.[1] Siden da har fortsatt Rockstar North stått for største delen av utviklningen, men ved bidrag fra flere ulike Rockstar-utviklere.

Spillserien er satt i fiktive steder tungt modellert etter amerikanske byer og stater, mens de to første utvidelsespakkene var basert i London. Spillene fokuserer på en åpen spillverden hvor spilleren selv kan velge oppdrag for å utvikle en helhetlig historie, og samtidig bedrive tiden med ulike aktiviteter, som blant annet bilkonkurranser, biljard, bowling og fysisk trening. I spillserien finner man forskjellige hovedpersoner som alle forsøker å stige i gradene i den kriminelle underverdenen, ved å utføre ulike typer oppdrag, mens deres motiver for å gjøre det varierer fra spill til spill. Motstanderne er ofte personer som utover i spillet har forrådt deg eller din virksomhet, eller personer med stor påvirkning truer fremgangen din.

Videospillutvikler DMA Design startet spillserien i 1997, og serien har i dag ti frittstående spill og fire utvidelsespakker. Den tredje kronologiske tittelen, Grand Theft Auto 3, er viden kjent, ettersom det for første gang tok spillserien til et 3D-miljø og ga en langt dypere spillopplevelse, og regnes idag som et landemerke innenfor spillbransjen ettersom spillet satte en helt ny standard for sjangeren, som senere påvirket mange andre åpen spill-verden actionspill. Temaet i spillene er vanligvis en tragikomisk etterligning av amerikansk kultur, og har fått mye kontrovers for sin voksne natur og sitt voldelige tema. Spillserien har vært kritikerrost og kommersielt vellykket, og hadde per august 2015 solgt mer over 220 millioner enheter.[2] The Times Online rapporterte at GTA 4 solgte 609 000 eksemplarer i Storbritannia dagen spillet ble utgitt.[3] Den første uken ble det solgt seks millioner eksemplarer av spillet.[4]

I tillegg har flere film- og musikkstorheter stått for stemmene til flere av rollefigurene, inkludert Burt Reynolds, Samuel L. Jackson, Joe Pantoliano, Debi Mazar, Jenna Jameson, Axl Rose, Phil Collins og flere.

Spilloversikt[rediger | rediger kilde]

Hvert spill i serien lar spillerne ta på seg rollen som en kriminell i storbyen, typisk en person som har planer om å stige i gradene i organisert kriminalitet utover i spillet. Spilleren får ulike oppdrag av ledere og innflytelsesrike personer i byens underverden som må fullføres for å komme seg gjennom spillhistorien. Mord, biltyveri og distribusjon av narkotika er regelmessig krevd utført av spilleren. Andre ganger kan oppdragene blant annet inneholde taxikjøring, gatebilløp og eskorteoppdrag.

I de senere spill, spesielt titlene utgitt etter Grand Theft Auto 2, får spillerne en mer innviklet historie der han blir tvunget til å ta hånd om ulike situasjoner, som fungerer som motivasjon for hovedpersonen til å klatre opp den kriminelle stigen og som til slutt fører til heder og ære i slutten av spillhistorien. Tradisjonelle rollespill er strukturert som en enkel rekke nivåer med lineær spillhistorie, men i GTA kan spilleren selv bestemme rekkefølgen på oppdrag som han ønsker å gjennomføre, og hans relasjoner med de ulike gjengene blir endret basert på disse valgene. Dette ble for første gang tatt i bruk i GTA 2, og vært et kjennetegn i spillene siden. GTA-serien tilhører en undersjanger av sjangeren rollespill kalt åpen verden-spill, og gir en stor grad av frihet til spilleren.[5]

Grand Theft Auto[rediger | rediger kilde]

Det første spillet (Grand Theft Auto) ble utgitt i 1997 og var på den tiden revolusjonerende og nytenkende med den store graden av frihet spilleren ble gitt, noe som spillene i ettertid har holdt fokus på. Spillet var ikke like historiebasert som etterkommerne, det var mer et «bevege seg fritt rundt og oppnå poeng-spill». Spillet var i 2D og sett fra et fugleperspektiv, noe som begrenset sikten for spilleren, men ble brukt for å gi spilleren mest mulig frihet med datidens teknologi.

Grand Theft Auto 2[rediger | rediger kilde]

GTA 2 var ikke noe ulikt originalen, men hadde mange oppgraderinger og forbedringer. Blant annet oppgradert lyd og grafikk, håndtering av bilene var forbedret og spilleren ble presentert for et bredere utvalg av oppdrag. Noe som for første gang ble tatt i bruk i GTA 2, var at man hadde flere gjenger man måtte forholde seg til. Utførte man et oppdrag for en gjeng ville de andre se på deg som en trussel og prøve å skyte deg. I tillegg hadde politiet en langt større rolle i GTA 2.

Grand Theft Auto III[rediger | rediger kilde]

Da Grand Theft Auto III (GTA III eller GTA 3) kom ut i 2001 i 3D, på ny spillkonsoll og med helt ny grafikkmotor, fikk man tilgang til en langt dypere spillopplevelse. Mer detaljerte omgivelser, mer realistisk håndtering av kjøretøy, og mer kompleks håndtering av hovedperson samt utkjemping av konflikter. De bygget videre på de samme prinsippene som tidligere, men ga tilgang til en enda større frihet, og en mindre lineær spillhistorie. Spillet satte også en helt ny standard for åpen verden-spill, som ga spilleren selv valget om å utføre oppdrag eller utforske omgivelsene. Til tross for alt dette så ble hovedhistorien en viktig del av spillet, med bla. videoklipp med ulike karakterer med hver sin personlighet og stemme, fikk man en mer innlevelse og helhet i spillet.

Grand Theft Auto: Vice City[rediger | rediger kilde]

I GTA: Vice City bestemte utviklerne seg for å holde seg til og bygge videre på det suksessfulle fundamentet fra forrige spill, og istedenfor å skape et like revolusjonerende spill som forgjengeren, så skapte de en helt ny spillverden, med en ny historie, flere biler, flere våpen og mer spenning. Her fikk man også for første gang muligheten til å skape sitt eget herredømme, ved å kjøpe eiendom og forretninger til å produsere «en underverdens pengemaskin».

Grand Theft Auto: San Andreas[rediger | rediger kilde]

Under produksjonen av GTA: San Andreas bestemte utviklerne seg for å gå i en annen retning. Her var ikke hovedhistorien i like stort fokus, de bestemte seg for å gi spilleren størst mulig frihet. Fra bredt utvalg av karaktertilpassing til en enda større spillverden å utforske for de som ønsker. I stedet for å avgrense byen i flere deler, utvidet de en spillverden så stor som en stat, med tre store byer. Fra byene og til det massive landskapet, detaljert på en måte ingen tidligere spill i serien hadde oppnådd. I tillegg fikk man mulighetene til å trene opp evnene sine, som blant annet styrketrening, utholdenhetstrening og boksing. Her måtte man også spise riktig for å holde fysikken vedlike, og kjøpe de riktige klær for å påvirke inntrykket andre hadde om deg.

Grand Theft Auto IV[rediger | rediger kilde]

Med en ny generasjon av spillkonsoller og ny spillmotor, tar spillet for seg Liberty City igjen, bare denne gangen mer detaljert enn det var mulig tidligere. Det ble laget en mer alvorlig og troverdig spillopplevelse, spillverden bli gjort mindre til tross for den enorme suksessen til GTA: San Andreas, og endret fokuset til en mer detaljert tilnærmelse. Utviklerne risikerte alt på detaljene rundt omgivelsene og videoklippene. På mange måter går spillet tilbake til GTA III, ikke bare er man tibake i Liberty City, men også fokuset ble tatt tilbake til hovedhistorien og en strengere spillopplevelse. De forbedret også den fysiske motoren i spillet, kjøringen ble mer realistisk og skytingen ble betydelig forbedret. I tillegg er GTA IV det første spillet siden GTA 2, med flerspillermuligheter via internett. Hovedpersonen i spillet er Nico Bellic, en krigsveteran fra Øst-Europa som har reist til USA for å besøke sin fetter Roman og for å finne den amerikanske drømmen.

Grand Theft Auto V[rediger | rediger kilde]

GTA V er den femte og hittil siste utgivelsen og tar spilleren tilbake til Los Santos (Los Angeles) fra GTA: San Andreas, bare denne gangen er spillhistorien i nåtiden. Her har utviklerne prøvd å redefinere hvordan sjangeren åpen verden-spill fungerer, og detaljene og omgivelsene er bedre enn aldri før Dette er det første i spillserien med flere hovedpersoner man kan håndtere, som man kan skifte fritt mellom. Noe som gir oppdragene et nytt nivå av mangfoldighet og variasjon. Spillverdenen er større enn GTA 4, GTA: San Andreas og Red Dead Redemption til sammen. Ikke bare er den stor, den er også fullpakket med ting å se, og ting å gjøre. Blant annet modifisere biler, fly helikopter og fly, kjøpe klær, drive med dykking og forskjellige sideaktiviteter, og så videre.

Omgivelser[rediger | rediger kilde]

Grand Theft Auto-serien er satt i en fiktiv versjon av verden, i en rekke forskjellige tidsperioder. Det opprinnelige Grand Theft Auto-spillet introduserte de tre største byene: Liberty City, «basert på» New York City; Vice City, basert på Miami; og San Andreas, «basert på» regionene California og Nevada.

Påfølgende spill i serien har reprodusert og utvidet de opprinnelige byene. Handlingen i Grand Theft Auto III er satt i en ny og forbedret gjengivelse av Liberty City, og var bare løst basert på New York City. En omarbeidet Vice City er skildret i GTA Vice City. I GTA San Andreas, tar handlingen for første gang plass i form av en hel region, og ikke bare i en enkelt by. «Staten» San Andreas er basert på delstatene California og Nevada, og består av tre store byer: Los Santos (Los Angeles), San Fierro (San Francisco) og Las Venturas (Las Vegas). Omkringliggende byer og områder med ørken, vann, skog og landskap ligger mellom de tre byene.

Grand Theft Auto IV og de påfølgende utvidelsespakkene The Lost and Damned og The Ballad of Gay Tony er handlingen satt i en tredje revisjon av Liberty City, fastsatt i 2008. Man finner også en versjon av New Jersey, kjent som Alderney, er gjengitt ved siden av byen. GTA: Chinatown Wars (Bare for håndholdte spillkonsoller) er også satt i denne versjonen av Liberty City, med unntak der staten Alderney ikke er tilstede. (På grunn av begrensninger på de håndholdte spillkonsollene.)

Rockstar Games har i tillegg brukt samme fiktive universet som i GTA-serien. Carcer City og Cottonmouth er to forskjellige byer vist i Manhunt-serien. Det er også byen Bullworth fra en annen Rockstar Games utgivelse, Bully.

Bare utvidelsespakker for det originale Grand Theft Auto, London 1969 og London 1961, med handling i London, har inneholdt steder utenfor USA der det har være brukt et virkelig sted.

Kontroverser[rediger | rediger kilde]

Originalutgaven av GTA fra 1997 skapte en del kontrovers, som distributøren regnet som markedsføring.[6] Siden den gangen har Rockstar Games blitt saksøkt for over én milliard dollar.[7]

Den tidligere advokaten Jack Thompson har vært involvert i en rekke forsøk på å få familiene til drapsofre å holde Grand Theft Auto-serien ansvarlig. På grunn av sin atferd i denne og relaterte saker ble Thompson fratatt advokatbevillingen i 2008 og bøtelagt for over 100 000 dollar av Floridas advokatforening.[8]

Til tross for nedgangen på søksmål mot spillserien og involverte, er GTA oppført som den mest kontroversielle videospillserien i Guinness rekordleksikon.[9]

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Grand Theft Auto

Det hele startet dårlig for DMA Design, og fikk dårlig omtalelse fra kritikerne. GameSpot skrev «GTA er et bra spill anbefalt til en billig penge. For de som vil være sosiopater og som kan tåle svakhetene ved spillet vil ha mye moro.» Til tross for den dårlige omtalelsen, solgte DMA nok til å kunne utvikle neste spill.[5]

Grand Theft Auto 2

Med flere oppdateringer uten å være altfor banebrytende, vil spillet mest huskes for å ha lagt grunnarbeidet for etterkommerne. Heller ikke dette spillet oppnådde så god omtalelse, GameSpot mente «at selv om det kunne være artig å spille, hadde det like mange feil som forgjengeren.»"[5]

Grand Theft Auto III

Kritikere omtalte GTA III som et av de beste spillene utgitt noensinne. Eurogamers omtalte spillet som «GTA 3 er et saftig, viltvoksende episk spill og en av de mest komplette opplevelsene jeg noensinne har hatt. Hvis dette er hva jeg har ventet et år for å se på min PlayStation 2, så ville jeg ha ventet ti. Enestående.» Også The Official Playstation Magazine omtalte det som «det mest nyskapende, besynderlige og brilliante videospillet laget noensinne.» I 2001 ble GTA 3 det mestselgende videospillet i USA, og året etter havnet det på andreplass, bare slått av Vice City.[5]

Grand Theft Auto: Vice City

Vice City ble omtalt som «Rockstar North har klart å skape et spillverden som er utrolig stilfull, men så vanvittig intenst at det noen ganger føles vanskelig å puste.» Og klarte å skape en verden med langt mer karakter og sjarm enn noen av forgjengerne. De stilige bilene, dressene og musikken passet perfekt med spillets natur. Armchair Empire skrev «GTA: Vice City føles ihvertfall ikke forhastet. Det er et makeløst spill som har forbedret nesten ethvert særtrekk som originalen.» Det fulgte opp suksessen til GTA 3 og ble det mest solgte videospillet i 2002, til tross for utgivelsen 29. oktober.[5]

Grand Theft Auto: San Andreas

San Andreas fikk internasjonalt positiv omtale, Games Radar skrev «GTA: San Andreas er muligens det mest ambisiøse spillet noensinne prøvd ut, men det gjør det ikke bra. Det som gjør det bra er at spillet leverer på nesten alle områder som det lover samtidig som det er artig å bare plukke opp og spille.» En omtale i EGM (Electronic Gaming Monthly) beskrev spillet som legendarisk og at de ikke skjønte hvordan spillet fikk plass på en CD.[5]

Grand Theft Auto IV

GameSpy ga toppkarakter og skrev at spillet ikke bare er det beste spillet av denne generasjonen, men også et av de beste spillene noensinne.[10] GTA 4 knuste tidligere salgsrekorder, og hanket inn over en halv milliard dollar bare første uken etter utgivelsen. Spillet mottok over 40 «årets spill-priser»[5]

Grand Theft Auto V

Spillet solgte for over én milliard dollar etter bare tre dager ute på markedet, og knuste tidligere rekorder. Kritikere fra hele verden har gitt spillet toppkarakter, med få unntak. LevelUp skrev «Med GTA V har Rockstar levert et av de mest beundringsverdige og fantastiske videospillene av denne generasjonen. Selv om du ikke er en tilhenger av serien, gjør det utrolige nivået på detaljene, "bytte mellom de tre hovedkarakterene" mekanismen, bankran og den festlige historien, gjør spillet til et ‘må ha’.»[11]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Darran Jones (28. juni 2010). «History of DMA Design». NowGamer (engelsk). Arkivert fra originalen 16. mars 2012. Besøkt 11. juni 2019. 
  2. ^ Justin Haywald (21. august 2015). «Grand Theft Auto Series Passes 220 Million Sales Worldwide». GameSpot (engelsk). Besøkt 11. juni 2019. 
  3. ^ Dan Sabbagh (1. mai 2008). «Grand Theft Auto IV records 609,000 first-day sales». The Times Online (engelsk). Arkivert fra originalen 20. juli 2008. Besøkt 11. juni 2019. 
  4. ^ Franklin Paul (7. mai 2008). Steve Orlofsky, red. «Take-Two's Grand Theft Auto 4 sales top $500 million» (engelsk). Reuters. Besøkt 11. juni 2019. 
  5. ^ a b c d e f g The History of Grand Theft Auto (video). GamerSpawn (engelsk). YouTube. 20. april 2013. Besøkt 11. juni 2019. 
  6. ^ Shaun Munro (14. juni 2013). «Rockstar Paid For GTA To Receive Negative Press». WhatCulture (engelsk). Besøkt 11. juni 2019. 
  7. ^ Craig Homeyard (14. september 2013). «Rockstar Games lawsuits total $1 Billion». TNT Gamer. Arkivert fra originalen 4. november 2013. Besøkt 16. juli 2015. 
  8. ^ Brendan Sinclair (25. september 2008). «Jack Thompson disbarred». GameSpot (engelsk). Besøkt 11. juni 2019. 
  9. ^ Jenny Hollander (17. september 2013). «Grand Theft Auto V: Does it Train Murderers, Glorify Torture, And Hurt Women?». Bustle (engelsk). Besøkt 11. juni 2019. 
  10. ^ Will Tuttle (3. desember 2008). «Reviews: Grand Theft Auto IV». GameSpy (engelsk). Besøkt 11. juni 2019. 
  11. ^ «Grand Theft Auto V Critic Reviews for Xbox 360». Metacritic (engelsk). Besøkt 11. juni 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]