Grand Hotel Babylon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Grand Hotel Babylon (eng. The Grand Babylon Hotel) er roman av forfatteren Arnold Bennett. Romanen ble utgitt i 1902, men ble først publisert som føljetong i avisa Daily Mail.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den amerikanske mangemillionæren Theodore Racksole og datteren Helen (som kalles for Nella) befinner seg i London på det eksklusive hotellet Grand Hotel Babylon. De to skal bestille mat, men hotellet har ikke det Nella ønsker på menyen. Da kjøper faren hele hotellet for £400 000 og én guinea. Den siste guineaen ble lagt til slik at hotelleieren skulle kunne si at han kjøpslo om prisen.

Så begynner Racksole å legge merke til at det skjer underlige ting på hotellet. Først ser han kelneren Jules blunke til datterens venn Reginald Dimmock under middagen, og den nyslåtte hotelleieren gir straks kelneren sparken. Neste dag forsvinner den vakre og dyktige frøken Spencer, som har vært ansatt ved hotellet i en årrekke. Tilsynelatende har hun bare pakket sammen sakene sine og dratt sin vei, men ingen har sett at hun dro eller vet noe om hvor hun har tatt veien. Så venter man at prinsregenten av Posen, prins Eugen, skal ankomme hotellet for å møte sin jevnaldrende onkel, prins Aribert - men prins Eugen dukker aldri opp. Til gjengjeld finner man liket av Dimmock, som var i prins Eugens tjeneste og var reist i forveien til London for å forberede prinsens besøk. Dimmock har åpenbart blitt forgiftet. Og så forsvinner liket.

Theodore og Nella begynner å etterforske hva som har skjedd.

Film- og radio-versjoner[rediger | rediger kilde]

Romanen har inspirert både filmskapere og radio-folk.

I 1916 kom den britiske filmen The Grand Babylon Hotel, som var regissert av Frank Wilson. I 1920 laget tyskeren E.A. Dupont thrilleren The Grand Babylon Hotel. Dupont og Bennett laget for øvrig filmen Piccadilly sammen i 1929.

I 2009 laget Chris Harrald et hørespill i to deler for BBC Radio 4 med John Sessions i rollen som Theodore Racksole og Matti Houghton i rollen som Nella Racksole. Stephen Crichton spilte prins Eugen, Fenella Woolgar var frøken Spencer og Joe Kloska spilte Aribert.

Chris Harrald adapted the novel for BBC Radio 4 in 2009 in 2 parts with John Sessions as Theodore Racksole and Matti Houghton as Nella Racksole, Stephen Critchlow as Prince Eugen, Fenella Woolgar as Miss Spencer and Joe Kloska as Aribert.

Xavier Mauméjean har tilrettelagt en oversettelse til fransk (oversetter: Lise Capitan) for Radio France Culture, i kanalens programserie «Samedi Noir» («Svart lørdag»).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Ebok hos gutenberg.org (på engelsk).
  • Lydbok hos librivox.org (på engelsk).