Granbarkmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Granbarkmåler
Nomenklatur
Deileptenia ribeata
Clerck, 1759
Populærnavn
granbarkmåler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEgentlige målere
SlektDeileptenia
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: Europa

Granbarkmåler (Deileptenia ribeata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er en av mange arter av gråspraglete målere, men kan kjennes igjen på at den er kraftigere bygd og vanligvis noe mørkere på farge enn de andre artene. Larven lever hovedsakelig på bartrær og er en av relativt få insektarter som kan ete barlind (Taxus baccata), men den kan også finnes på mange ulike løvtrær og busker.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 30 – 40 mm), ganske kraftig, gråspraglete måler. Den skiller seg fra de fleste andre gråspraglete artene på at den er noe kraftigere og mørkere på farge. Hannens antenner er nokså lange og fjærformede. Forvingen har fire, mer eller mindre tydelige, brede, mørke tverrbånd. Bakvingen er skittengrå. Larven er naken, lang og slank, brunaktig.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denen arten kan forekomme både i barskog, blandingsskog og ren løvskog. De voksne målerne flyr om natten i juni – august og kommer gjerne til lys.

Larvene lever hovedsakelig på gran og barlind, men de kan også ete en lang rekke andre busker og trær, blant andre blåbær, bjørk, eik, vivendel og selje.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Granbarkmåleren finnes i Mellom- og Nord-Europa. I Norge forekommer den på Østlandet og Sørlandet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]