Granatmannen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Granatmannen betegnes som saken der en uidentifisert person i perioden februar til april 1965 plasserte ut håndgranater og granatfeller flere steder i Oslo. Saken forble uoppklart til tross for stor medieomtale og offentlig interesse for saken.

Hendelsene[rediger | rediger kilde]

4. februar 1965 (kl 07:30) skjedde den første eksplosjonen på Skøyen. En 19 år gammel gutt kom ved et uhell over granatfellen som var festet i støtfangeren på en parkert bil. Da granaten gikk av, endte det med splintskader, men gutten overlevde.

Samme dag noen timer senere skjedde det samme igjen i Iladalen. En granatfelle var skjult i noen busker med en utløser festet igjen i en parkert bil. En 25 år gammel mann ble denne gangen truffet i bakhodet av en splint fra eksplosjonen. Mannen overlevde skadene.

22. februar 1965 skjedde så den tredje episoden. «Granatmannen» hadde plassert nok en granatfelle, denne gang i et boligområde på Vinderen. En tråd festet til en granat var strukket rett over en inngangsdør, men ble oppdaget før den ble utløst.

5. mars 1965 skjedde den fjerde hendelsen. På en sti i Grefsen-området løp to unge gutter rett over en snubletråd. Granaten gikk av på kort hold, men på grunn av den bratte nedoverbakken slo splintene over hodet på guttene. Guttene fortalte politiet senere at de hadde observert en mann med hatt og frakk ved inngangen til stien.

Den siste relaterte hendelsen skjedde 1. april, da to gatefeiere oppdaget håndgranater pakket inn i avispapir. Fellen var ikke utplassert, håndgranatene gikk ikke av, og en regnet i ettertid med at «Granatmannen» hadde blitt forstyrret.

Etterforskningen[rediger | rediger kilde]

Selv om en fant en intakt granat fra hendelsen på Vinderen, og en sporte granaten til et ran fra et våpendepot på Sessvollmoen, klarte ikke politiet i Oslo å finne en mistenkt som ble tiltalt for saken, og den ble etterhvert henlagt med ukjent gjerningsmann.

Omtale i norsk populærkultur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]