Granada (Nicaragua)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utsikt over Granada fra kirken La Merced. I midten av bildet av byens katedral, og i bakgrunnen ses Nicaraguasjøen.

Granada er med en anslått befolkning på 110 326 (2003) Nicaraguas fjerde største by og hovedstad i provinsen Granada. Granada har historisk vært blant landets viktigste byer, både økonomisk og politisk. Byen ligger ved den nordvestre bredden av Nicaraguasjøen, og ble grunnlagt av Francisco Hernández de Córdoba 8. desember 1524, som et ledd av den spanske erobringen av Nicaragua. Byen har en rik arv fra kolonitida, og kalles ofte "La Gran Sultana del Gran Lago", den store sultaninnen ved den store sjøen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gatebilde av Granada fra ca. 1905

Granada befinner seg midt i et fruktbart jordbruksområde. Før kontakten med Europa levde det ulike samfunn av jordbrukere i området rundt Granada. De drev også handel nordover mot høykulturene i maya-området og mot sentrale Mexico, og sørover mot Sør-Amerika. I 1524 gjorde imidlertid spanjolene sitt inntog i dette området, og byen Granada ble grunnlagt. Byen ble oppkalt etter den gamle, spanske byen Granada av Hernández de Córdoba, til ære for erobringen av det gamle mauriske bollverket. Granada var i kolonitida, sammen med Antigua Guatemala, en av de mest betydningsfulle byene i Sentral-Amerika. Byen var et viktig handelssenter for handelen mellom Det karibiske hav og Stillehavet på grunn av vannveien opp Río San Juan fra Det karibiske hav til Nicaragua-sjøen. Imidlertid fant engelske, franske og nederlandske pirater også vannveien opp til Granada, og byen ble gjentatte ganger plyndret og ødelagt, spesielt på slutten av 1600-tallet.[1] På begynnelsen av 1700-tallet ble imidlertid festningsverkene i El Castillo ved utløpet av Nicaraguasjøen ferdigstilt, noe som effektivt hindret piratene adgang til sjøen.

Katedralen i Granada

I 1821 forlot spanjolene det amerikanske fastlandet, og Nicaragua inngikk i den Sentralamerikanske føderasjonen. I disse årene var Granada tilhold for de konservative i landet, mens León var tilhold for de liberale. På 1850-tallet ble byen sete for den amerikanske fribytteren William Walker, som ble engasjert av rivalen León for å ta kontroll over Granada. Leoneserne mistet imidlertid snart kontrollen med Walker, som engasjerte seg i felttog i Nicaragua og Costa Rica. Da krigslykken snudde, satte en av Walkers generaler, Charles Frederick Henningsen, fyr på byen og ødela mye av det historiske sentrum. Han etterlot skiltet «Granada lå her»[2][3]

I mange år rivaliserte Granada med León om dominansen i Nicaragua. Granada var dominert av de konservative, mens León var en mer liberal by. Flere ganger utartet konflikten til vold. Midt på 1800-tallet ble så et kompromiss inngått ved at Managua, mellom de to byene, fikk status som hovedstad. Granada unngikk skader under konfliktene i Nicaragua på 1980-tallet.

Geografi og økologi[rediger | rediger kilde]

Vulkanen Mombacho

Granada ligger ved bredden av Nicaraguasjøen, også kalt Cocibolca, verdens 20. største sjø.

Granada er hovedstad i provinsen Granada, som grenser til Boaco og Managua i nord, Masaya og Carazo i vest og Rivas i sør. Elva Tipitapa, mellom Managua-sjøen og Nicaragua-sjøen, renner gjennom den nordlige delen av provinsen. Tre vannfylte vulkankratere ligger i provinsen, Manares, Genirzaro og den kjente Laguna de Apoyo. Apoyo, som også delvis ligger i provinsen Masaya, er Nicaraguas største kratersjø.

Isletas de Granada

Klimaet i Granada er svært varmt året rundt, med lignende temperaturer som hovedstaden Managua. Byen ligger lavt og er omgitt av åser og fjell. Det regner rundt 2000 mm i året.

Vegetasjonen speiler klimaet, og for det meste er det tørr tropeskog, mens regnskog kler vulkanen Mombacho. Også faunaen er rikest rundt vulkanen. Livet i innsjøen er også rikt, blant annet er dette verdens eneste større ferskvannsjø med hai. Haiene svømmer opp Río San Juan og når innsjøen. Det er et forholdsvis rikt fiske i sjøen, men haifisket har blitt forbudt på grunn av svært reduserte bestander.[4]

Andre byer og tettsteder i Granada-provinsen er Malacatoya, El Paso, El Guayabo, Diria, Macatepe, El Guanacaste, Nandaime og Diriomo. Vulkanen Mombacho er med 1345 meter høyde det høyeste punktet. Denne nå sovende vulkanen skapte de 365 holmene Isletas de Granada da vulkankjeglen eksploderte. Fra toppen ser man på klare dager helt til øyene Ometepe og Zapatera. Granada har flere populære strender.

Økonomi og reiseliv[rediger | rediger kilde]

Hus i kolonistil langs Plaza San Francisco

Granada har lenge vært et handelssenter, deriblant for tømmer, gull og sølv. I de seinere åra har Granada blitt det mest populære reisemålet i Nicaragua. Dette har blitt påskyndet av amerikanske og europeiske innflyttere som har renovert gamle hus som boliger, fritidshus, overnattingsbedrifter og serveringssteder.

Granada er også et viktig senter for de fruktbare jordbruksområdene rundt byen, hvor det dyrkes kaffe, kakao, melbanan og banan, og hvor det også finnes en betydelig kvegdrift.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Iglesia de Guadalupe. I bakgrunnen til venstre ses Granadas katedral.

Befolkningen i Granada er, liksom på hele stillehavssiden av Nicaragua, først og fremst befolket av spanskspråklige mestiser. Det finnes også et betydelig innslag av innflyttere fra USA, Canada og Europa.

Infrastruktur[rediger | rediger kilde]

Siden Granada er en gammel koloniby, er gatene svært trange. På grunn av dette er mange av dem enveiskjørt. La Calzada er en gågate som går fra Parque Central – parken midt i byen, mot innsjøen. Mye av det pågående restaureringsarbeidet i Granada er bekostet av den spanske regjeringen. .[5] Granada har en liten flyplass med kun få avganger i uka. Transport til hovedstaden Managua og øvrige større byer utføres med lokalbusser, det meste gamle skolebusser fra USA, samt såkalte «colectivos», minibusser som går når de er fulle. Jernbanen i Nicaragua er lagt ned. Lokalbusser i Granada finnes også. Man ser ikke sjelden hester og vogner i gatene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ granadanicaragua.net Arkivert 29. mars 2019 hos Wayback Machine. History
  2. ^ Festival En Granada, Nicaragua
  3. ^ Theodore Henry Hittell, History of California (N. J. Stone, 1898), 797.
  4. ^ Nicaragua bans freshwater shark fishing amid dwindling population numbers
  5. ^ elnuediario.com.ni Arkivert 2. mars 2006 hos Wayback Machine. Project for 'Calle La Calzada'

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Reiseinformasjon