Grønn barkmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grønn barkmåler
Nomenklatur
Cleorodes lichenaria
Hufnagel, 1767
Populærnavn
grønn barkmåler[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEgentlige målere
SlektCleorodes
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: Europa

Grønn barkmåler (Cleorodes lichenaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er en av ganske få sommerfugler som har larver som lever på lav, og skiller seg fra de andre gråspraglete målerne på at vingene vanligvis har et tydelig grønnskjær. Den er en sjelden og truet art i Norge, bare funnet i Østfold, Vestfold og ytre Telemark.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middels stor (vingespenn 25 – 29 mm), middels kraftig, grønnlig gråspraglete måler. Hannen har fjærformede antenner, hunnen trådformede. Vingene har vanligvis et tydelig grønnskjær. Forvingen har to hakkede, mørke tverrbånd, det ytterste av disse er omtrent S-formet. Bakvingen har ett tverrbånd. Larven er grønnlig gråhvit, med brune, mer eller mindre trekantede flekker på sidene. Den er utmerket kamuflert mot lavene den lever på.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Grønn barkmåler er en skogsart med larver som spiser lav som vokser på trestammer, der de voksne målerne også hviler om dagen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa, men er sjelden i de fleste områder. I Norge er den funnet noen få ganger i Østfold, Vestfold og ytre Telemark. Den er listet som direkte truet (EN) i Norsk rødliste for arter fra 2006 ([1])

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 28. februar 2022. Besøkt 28. februar 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av grønn barkmåler Cleorodes lichenaria som EN for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 28. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]