Grønlandskaribu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grønlandskaribu

Grønlandskaribu
Vitenskapelig(e)
navn
:
Rangifer tarandus groenlandicus
Alt. navn: grønlandskaribu, grønlandsrein, tundrakaribu, barren-ground kaibu
Artstilhørighet: rein,
hjortedyr,
drøvtyggere
Habitat: tundra
Utbredelse: Vestgrønland og deler av Canada

Grønlandskaribu (Rangifer tarandus groenlandicus) kalles også grønlandsrein, tundrakaribu og barren-ground karibu og er utbredt i Nunavut og Nordvestterritoriene i Canada, samt vest på Grønland. Den er en underart av arten rein (Rangifer tarandus).

Grønlandskaribuen er større enn fjellreinen, og langt mer tallrik i vill tilstand. I 2006 har det blitt estimert at det finnes ca. 1,32 millioner slike dyr i utbredelsesområdet.[1] Antallet kan variere sterkt med antallet ulv i området. Forskere har antydet at en voksen ulv kan felle mellom 15 og 30 dyr hver sesong, og det befinner seg normalt mange ulver i dette området.

Normalt forflytter flokkene seg med en gjennomsnittsfart på ca. 7 km/t og tilbakelegger 20-65 km på en dag. I likhet med annen rein er de utmerkede svømmere. De har blitt observert svømmende over strekninger på opp mot 10 km. I vann kan de forflytte seg med en fart på ca. 3 km/t. På land kan reinen normalt løpe fra en ulv, men ulvens flokkegenskaper som jeger utmanøvrerer den allikevel, siden reinen lett blir nølende og tar en gal avgjørelse.

Bukkene blir normalt opp mot 110 cm i skulderhøyde og kan veie opp til 140 kg på høstparten, før paringstiden setter inn. Under paringen vil bukkene tape vekt og kan veie 40 kg mindre enn før paringen begynte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]