Grått taigafly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grått taigafly
Nomenklatur
Xestia speciosa
(Rebel, 1923)
Populærnavn
grått taigafly[1]
(vanlig taigafly)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
SlektXestia
Økologi
Habitat: Barskog og fjell
Utbredelse: den palearktiske sone

Grått taigafly (Xestia speciosa) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er utbredt over det meste av Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 37 – 48 mm), gråspraglete nattfly. Kroppen og forvingene er lysgrå. Forvingen har markerte tegninger: to brede, bølgete, svarte og hvite tverrbånd (mellomlinjer) avgrenser vingens midtfelt. Fremst i dette feltet sitter lyse, delvis svartkantede nyre- og ringmerker med mørk kjerne. Bak ringmerket er det et ovalt tappmerke som er svart i alle fall langs kanten. I vingens ytre del er det en svart flekk på framkanten nær vigespissen, et par avlange, svarte flekker ca. 1/3 fra framkanten og et par mindre, svarte flekker ved bakhjørnet. Bakvingen er lysgrå, lysere ved roten, med en diffus, grå diskflekk litt foran midten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes hos oss helst på fjellet. Larvene utvikler seg på busker som blåbær, blokkebær, gullris og dvergbjørk. De voksne sommerfuglene flyr i juli – august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i store deler av Europa og det nordlige Asia, og i midtre og nordlige deler av Nord-Amerika. I Norge finnes den over hele landet, vanligst i indre strøk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 25. juli 2020. Besøkt 25. juli 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]