Grått slåttefly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grått slåttefly
grått slåttefly
Nomenklatur
Euclidia mi (Callistege mi)
Clerck, 1759
Populærnavn
grått slåttefly
Hører til
Erebinae, praktfly,
sommerfugler
Økologi
Habitat: blomsterenger
Utbredelse: den palearktiske sone; i Norge mest på Sørlandet og Østlandet

Grått slåttefly (Euclidia mi) er en sommerfugl som tilhører familien praktfly (Erebidae). Denne lille, gråbrune arten flyr om dagen. Den har en vingetegning som man med noe fantasi kan få til å ligne på profilen av en heks slik de gjerne er framstilt i eventyrfortellinger, og har på engelsk derfor fått navnet "Mother Shipton" etter en heks som er kjent fra engelske sagn. Arten kan ikke forveksles med noen andre norske nattfly.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et ganske lite (vingespenn 27 – 30 mm) og spinkelt bygd, grått nattfly. Antennene er temmelig lange og trådformede, kroppen er kledt med korte, grå hår. Forvingen er grå med et bredt, mørkere tverrbånd som er innskåret i bakkanten. Dette tverrbåndet har en liten, mørk flekk i den indre delen og en hvit strek i den ytre. Bakvingen er grå med to oppstykkede, tvite tverrbånd, dessuten tre hvite flekker ved roten. Vingefrynsene rundt begge vingepar er vekselvis hvite og grå.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten flyr om dagen, helst i solskinn, over enger og andre åpne områder med variert vegetasjon. Larvene lever på planter i erteblomstfamilien (Fabaceae), særlig kløver (Trifolium spp.) og vikker (Vicia spp.). Den overvintrer som puppe. Den voksne sommerfuglen flyr i mai – juni.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa og videre østover til Stillehavet i Øst-Sibir. I Norge er den vanlig på Sørlandet og Østlandet, på Vestlandet finnes den på Jæren. Den er også funnet én gang i indre Troms, noe som er rimelig i og med at den går langt mot nord i Sverige.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norges sommerfugler – Grått slåttefly [1][død lenke]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]