Grå einerbarmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grå einerbarmåler
Nomenklatur
Thera juniperata
Linnaeus, 1758
Populærnavn
grå einerbarmåler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektThera
Økologi
Habitat: steder der det vokser einer
Utbredelse: Europa og Nord-Amerika

Grå einerbarmåler (Thera juniperata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne lille, grå måleren finnes nord til Nordland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (vingespenn 23 – 27 mm), slank, grå måler. Det kan kjennes på at forvingens brede tverrbånd har en spiss, V-formet innskjæring på innersiden, dessuten fra brun einerbarmåler (Thera cognata) på at vingene er nøytralt grå, ikke brunlige. Forvingen er lyst grå, mørkere ved roten og på vingens brede tverrbånd. Dette er kantet med svart, er omtrent dobbelt så bredt ved forkanten som ved bakkanten og har en spiss, V-formet innskjæring midt på innerkanten. Ytterkanten er sterkt bølgete. Nær vingespissen er det to korte, svarte lengdestreker som noen ganger har flytt sammen til en. Bakvingen er gråhvit. Larven er naken, grønn med to blekgule lengdestriper langs ryggen. Langs sidene har den tofargede striper, rødfiolette øverst og blekgule under.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på bar av einer (Juniperus communis og ulike plantede einerarter), og sommerfuglen finnes der hvor denne vokser. De voksne målerne flyr ganske sent på høsten, i oktober – november, og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa, østover til Kaukasus, og også i Nord-Amerika. I Norge er den funnet nord til den sørlige delen av Nordland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]