Grå bergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grå bergmåler
Nomenklatur
Entephria caesiata
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Populærnavn
grå bergmåler[1]
(vanlig bergmåler)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektEntephria
Økologi
Habitat: heier og myrlendt terreng
Utbredelse: den palearktiske sone

Grå bergmåler (Entephria caesiata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er den eneste av artene i slekten bergmålere (Entephria) som er vanlig i Norge, der den forekommer over hele landet.[1] Den kan ligne på de andre bergmåler-artene, men har i motsetning til desse nesten alltid et bredt, mørkere tverrbånd i forvingen. Den ligner også mye på bjørkemålere i slekten Epirrita, men den flyr tidligere på året enn disse og er ikke så knyttet til skog.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 28 – 33 mm), slank, grå måler. Begge kjønn har trådformede antenner. Forvingen er grå med flere smale, mørke tverrbånd. Midt i vingen er det et bredt tverrbånd som vanligvis er tydelig mørkere enn resten av vingen. Dette båndet har bølgete kanter og er omtrent dobbelt så bredt ved forkanten som ved bakkanten. Det midterste partiet ved vingens forkant er lysere og har en liten, avlang, mørk flekk. Forvingens ytterkant har ca. 6 par med små, svarte flekker. Bakvingen er skinnende silkeaktig hvit, med et tynt, grått tverrbånd. Larven er rosaaktig brun på ryggen med gulhvite, trekantede flekker, på sidene grønnlig.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer på heier, i myrlendt terreng og i åpen skog med rikelig blåbærlyng. Larvene lever først og fremst på blåbær (Vaccinium myrtillus), men kan også finnes på blokkebær, tyttebær og flere lyng-arter. De voksne målerne flyr i juli – august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over det meste av Europa og videre østover gjennom Russland til Japan. I Norge er den vanlig over hele landet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 17. juli 2020. Besøkt 17. juli 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]