Grå barkmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grå barkmåler
Nomenklatur
Peribatodes rhomboidaria
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Populærnavn
grå barkmåler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEgentlige målere
SlektPeribatodes
Økologi
Habitat: løvskog, hager og parker
Utbredelse: Europa, Nord-Afrika, Vest-Asia

Grå barkmåler (Peribatodes rhomboidaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne arten er en av flere ganske like, gråspraglete arter som er utmerket kamuflert når de sitter på bark. Den ble først registrert i Norge i 1999 og er foreløpig funnet langs kysten fra Bergen til Oslo.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 30 – 40 mm), middels kraftig, gråspraglete måler. Hannen har trådformede antenner. Vingene er lyst grå med små, mørkere flekker. Forvingen har som oftest tre mer eller mindre tydelige, buede, mørke tverrbånd. Det midterste av disse kan være ganske bredt, de to andre er smale. Bakvingen har ett slikt tverrbånd. Det finnes også en mørk (melanistisk) fargevariant. Larven er lang og slank, naken, brungul med mørkere lengdestriper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten lever i løvskog, hager og parker. Larvene kan finnes på en rekke ulike busker, blant andre hagtorn, slåpetorn, bergflette, liguster og klematis. De voksne sommerfuglene flyr om natten i juli – august og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Nord-Afrika, Europa og de vestlige delene av Asia. I Norge ble den først registrert ved Kristiansand i 1999 og den er foreløpig bare funnet i Aust-Agder og Vest-Agder. Denne arten kan lett forveksles med flere andre, vanligere arter og det er mulig at den i noen grad har blitt oversett.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]