Gottfried John

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Current event marker.svgNylig avdød: Denne artikkelen handler om en person som nylig er avgått ved døden. Biografier om nylig avdøde blir ofte utvidet som følge av ny informasjon i nekrologer, og det kan hende at teksten ikke er fullt ut oppdatert ennå. Vær oppmerksom på at artikkelen kan bli endret, og vis ellers vanlig kritisk sans til det du leser i Wikipedia.
Gottfried John

Gottfried John (født 29. august 1942 i Berlin, død 1. september 2014 i Utting am Ammersee) var en tysk skuespiller.

Han ble internasjonalt kjent for rollen som «General Oumorov» i James Bond-filmen GoldenEye fra 1995. Av stor betydning var også hans rolle som «Reinhold Hoffmann» Rainer Werner Fassbinders filmatisering av Berlin Alexanderplatz, en av de lengste filmer som er produsert. Han har også spilt i en rekke andre Fassbinder-filmer.

I 2000 spilte han rollen som «Julius Cæsar» i den fransk-tyske filmen Asterix & Obelix møter Cæsar, og mottok for rollen den bayerske filmprisen.

I august 2006 hadde han rollen som «Jonathan Jeremiah Peachum» i Klaus Maria Brandauers oppsetning av Bertolt Brechts Tolvskillingsoperaen i Berlins Admiralspalast.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Gottfried John – bilder, video eller lyd