Gorran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gorran
Stiftet2009
LandIrak
HovedkontorSuleimania
StyrelederOmar Said Ali
IdeologiReformisme, sosialliberalisme, kurdisk nasjonalisme
Grunnlegger(e)Nawshirwan Mustafa
Nettstedwww.gorran.net
Valgkampkontoret til Gorran i Arbil, 2009

Bevegelsen for forandring (kurdisk: Bizutnaway Gorran ڕه‌وتی گۆڕان) eller Lista for forandring (kurdisk: Listy Gorran) er en kurdisk politisk bevegelse i Irak.

Gorran ble dannet i 2009 som en protestbevegelse mot det som ble karakterisert som det korrupte styresettet til koalisjonspartnerne i den kurdiske regionen, Kurdistans demokratiske parti og Kurdistans patriotiske union (PUK). Gorran har særlig hentet aktivister og velgere fra PUK, som er partiet til Iraks president Jalal Talabani. Initiativtakeren til Gorran var Talabanis mangeårige nestkommanderende Nawshirwan Mustafa.

Ved lokalvalgene i irakisk Kurdistan i 2009 fikk Gorran over 50 prosent av stemmene i provinsen Suleimania, inkludert storbyen Suleimania som har vært PUKs sterkeste bastion. I den kurdiske regionen som helhet fikk Gorran nesten 24% av stemmene og 25 (av 111) representanter i det regionale parlamentet i Arbil. Gorran ble dermed det klart største opposisjonspartiet.

Ved valgene på Irakisk nasjonalforsamling i 2010 fikk Gorran åtte representanter i Bagdad, de fleste fra provinsen Suleimania, men også to fra Arbil. Gorran fikk ingen representanter i provinsen Dahuk som er dominert av KDP, og ble utklasset av PUK i den omstridte byen Kirkuk.

I Bagdad har Gorran deltatt i den kurdiske blokken, som også omfatter PUK, KDP og to kurdiske islamistpartier, men trakk seg fra dette samarbeidet i november 2010. Gorran har derfor ingen ministre i den nye irakiske regjeringen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]