Godthaab

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Godthaab
LandNorge
StedBærum
Historiske fakta
ArkitektHans Backer Fürst
Kart
Kart
Godthaab
59°55′43″N 10°33′12″Ø

Godthaab Helse og Rehabilitering er et privat rehabiliteringshjem i Bærum i Akershus. Virksomheten ble etablert som en stiftelse i 1918 og åpnet som landets første rekonvalesenthjem. Stedet er i dag blant de største rehabiliteringssentrene i Norge og tar imot pasienter fra sykehus og hjemmeboende syke og skadde.

Historie[rediger | rediger kilde]

«Rekonvalesenthjemmet "Godthaab" Bærum
«Stabekk. Rekonvalesenthjemmet Godthaab.» , gammelt postkort utgitt av J. H. Küenholdt.

Anna Holck fra Hamar, malerinne og utdannet tegnelærer, tok initiativ til bygging av et «Rekonvalescenthjem». Hun gikk i bresjen for innsamling av midler, og fikk inn totalt ca. 1 million kroner, tilsvarende nesten 17 millioner i 2010. Sammen med senere banklån disponerte man til slutt 2.5 millioner kroner. For 45 000 kroner kjøpte en arbeidskomité i juni 1919 40 mål av eiendommen Lille Garløs og 3 mål av naboeiendommen Løkka. Arkitektoppdraget ble gitt Hans Backer Fürst, og et første utkast var ferdig i 1920.

Sommeren 1922 ble anbud innhentet, og etter to og et halvt års byggetid var bygget ferdig. Godthaab var blant de første bygg i landet bygget med armert betong. Ingeniørfirmaet Selmer hadde lært dette under skyskraperbygging i New York. Innvielse fant sted 29. mars 1925.

Godthaab under krigen[rediger | rediger kilde]

Siden 1925 har Godthaab vært i drift som rekonvalesenthjem med unntak av en periode under andre verdenskrig, da Godthaab ble benyttet til Lebensborn i Norge, de tyske nasjonalsosialistenes tiltak for ugifte mødre som hadde barn med tyske soldater.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Godthaab tar imot pasienter som kommer direkte fra sykehus, og hjemmeboende som har søkt om rehabilitering via fastlege. Hjemmet har avtale med spesialhelsetjenesten ved Helse Sør-Øst. Gjennom fysisk trening, samtaler og undervisning prøver en å gjenvinne funksjonsevner og selvstendighet hos skadde og syke. Stedet tilbyr døgn- og dagopphold. Godthaab selger også «helseferie» som et avlastnings- og rekreaksjonstilbud.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]