Glykol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Etandiol, i dagligtale kalt glykol og også kjent som etylenglykol eller monoetylenglykol (MEG), er en alkohol med to -OH grupper. Den tilhører dermed gruppen dioler eller toverdig alkohol. Glykol er giftig, og har kjemisk formel C2H4(OH)2. I ren form er den en lukt- og fargeløs væske med søt smak.

Fremstilling[rediger | rediger kilde]

Glykol blir fremstilt fra eten via intermediatet etylenoksid. Etylenoksid reagerer med vann og det dannes glykol etter kjemisk ligning

C2H4O + H2O → HOCH2CH2OH

Denne reaksjonen katalyseres ved enten syrer eller baser, eller kan gå ved nøytral pH under høye temperaturer. Høyest utbytte av glykol opptrer ved sur eller nøytral pH med overskudd av vann. Under disse forholdene kan man oppnå en konsentrasjon av glykol på 90%. De viktigste biproduktene er oligomerene: dietylenglykol, trietylenglykol og tetraetylenglykol.

Bruk[rediger | rediger kilde]

I tillegg til å være et løsemiddel blir den brukt som frostvæske i biler og avisingsvæske for fly[1]. Når det blandes glykol i kjølevannet på radiatoren til en bil, hindrer man at kjølevannet fryser ved en lavere temperatur enn 0°C. En blanding av like deler glykol og vann fryser ved –35°C. Glykol i kjølevannet hever også kokepunktet. Akkurat som metanol kan glykol forårsake skader på sentralnervesystemet, nyrene og andre indre organer hvis den drikkes.

Glykol blir videre brukt som kjølende væske i enkelte sageprosesser, deriblant ved saging av solcellepaneler.

Referanser[rediger | rediger kilde]