Glengormley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Glengormley
Glean Gorm Liath (ga)
Antrim Road i Glengormley
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landNord-Irlands flagg Nord-Irland
GrevskapAntrim
DistriktBelfast
StatusBy (town)
Befolkning21 027 (2011[1])
Posisjonskart
Glengormley ligger i Nord-Irland
Glengormley
Glengormley
Glengormley (Nord-Irland)
Kart
Glengormley
54°40′41″N 5°57′47″V

Glengormley (irsk: Gleann Gorm Liath, «Gormlaiths dal»)[2] er en by i grevskapet Antrim i Nord-Irland. Byen og dens bydistrikt på 215 acre[3] ligger helt inntil grensen til Belfast, omkring en mil fra Belfast sentrum, og regnes som en forstad. Byen vokste opp rundt stedet hvor veiene fra Belfast til Antrim by og Ballyclare skiller lag. Den ligger også i det verdslige sognet Carnmoney og det historiske baroniet Belfast Lower.[3] Ved folketellingen i 2011 hadde byen og dens bydistrikt 21 027 innbyggere.[1]

Fra viktoriansk tid og fram til 1930-tallet var Glengormley ofte det endelige reisemålet på for arbeiderklassen i Belfast som søkte fritid fra storbyens skitt. De tre fremste stoppestedene var Belfast Castle, Belfast Zoo og dansesalen i Glengormley, overfor dagens Glen Inn. Reisen ble foretatt med trikk eller eller tog. Belfast Street Tramway Company erstattet vogner med hestetrukne sporvogner og Cavehill og Whitewell Tramway-selskapet kjørte en damptrikk fra Glengormley til Belfast.

Dagens Glengormley ligger innen gangavstand fra friluftsområdet Cavehill Country Park[4] og Belfast Zoo som nær 300 000 besøkende i året.[5] I den sørlige enden av Glengormley er det en kino med 6 saler, bowlingbaner med 10 pinner, tre snookerhaller (to i den sørlige enden og en i den nordlige enden) og noen kommersielle lokaler.

9. november 1991 ble to katolske kvinner, mor og datter, drept i et brannbombeangrep mot deres hjem i Glengormley. En lojalistisk gruppe stod bak, men det har ikke blitt klart hvilken.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Census 2011 Population Statistics for Glengormley Urban District Electoral Area, NISRA
  2. ^ Gleann Ghormlaithe / Glengormly, Placenames Database of Ireland
  3. ^ a b «Glengormly», IreAtlas Townlands Database
  4. ^ «Belfast Hills», Discover Northern Ireland
  5. ^ Murray, Gemma (12. april 2022): «Belfast Zoo welcomes record-breaking year», News Letter

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]