Gjirokastra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
UNESCOs verdensarv
Gjirokastra
Gjirokastra
Gjirokastra, sett fra Citadellet. Foto:Marc Morel
Land Albania Albania
Sted Regionen Gjirokastër
UNESCO Innskrevet ved UNESCOs 29. sesjon i 2005. Referansenr. 569.
Kriterium III, IV
Se også Verdensarvsteder i Europa
Eksterne lenker

Gjirokastra (albansk også Gjirokastër, gresk Αργυρόκαστρο, Argirókastro) er en by i distriktet av samme navn, i regionen Gjirokastër sør i Albania, bare 30 kilometer fra grensen til Hellas. Byen har 33 973 innbyggere (2005).

Citadellet i Gjirokastra.

Noen få kilometer øst for Gjorikastra ligger ruinene av oldtidsbyen Anigonea, grunnlagt av kong Pyrrhos 295 f.kr. Bosetningen der dagens by ligger oppsto rundt et citadell som ble påbegynt i siste halvdel av 1200-tallet. Med utspring i denne militærutposten vokste det fram en liten by i løpet av 1300- og 1400-tallet. I 1419 ble byen erobret av ottmanerne som gjorde den til regionalt administrasjonssenter.

Byen ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste i 2005. I UNESCOs begrunnelse heter det blant annet at

Gamlebyen i Gjirokastra er et eksepsjonelt vitnesbyrd om et langvarig og nesten forsvunnet samfunn og livsstil, påvirket av den islamske kultur og tradisjon fra den ottomanske perioden.

Den historiske byen Gjirokastra er et sjeldent eksempel på en godt bevart ottomansk by, bygget... ...rundt Citadellet fra 1200-tallet. Arkitekturen er karakterisert av konstruksjonen av en type byhus (tyrkisk kule), som Gjirokastra har en rekke fremragende eksempler av.[1]

Personligheter[rediger | rediger kilde]

Den tidligere kommunistiske presidenten Enver Hoxha og forfatteren Ismail Kadaré ble født i Gjirokastra.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ UNESCOs dokumentasjon (eng) PDF