Gjemnes (bygd)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Batnfjorden sett fra sørøst, mot Gjemnes.

Gjemnes er et bygdelag, kirkested, poststed og grunnkrets i Gjemnes kommune i Møre og Romsdal. Gjemnes er også en tidligere skolekrets som i tillegg omfattet grunnkretsene Storlandet og Bergsøya. På Gjemnes var det barneskole for Bergsøya, Storlandet og Gjemnes fram til 2009. Over Gjemnessundet går Gjemnessundbrua, som er en del av Krifast.

Gjemnes kirke er bygd like ved det gamle tingstedet på Gjemnes, og tingbordet utgjør i dag deler av kirkens grunnmur.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet Gjemnes kommer fra gårsnavnet Gjemnes (gårdsnr. 9), tidligere skrevet Gimnes, fra neset som stikker ut i Gjemnessundet mellom Batnfjorden og Kvernesfjorden. Førsteleddet kan ha sammenheng med norrøne gíma som betyr åpning eller munning.[1] Ettersom det ikke munner ut noen elver på stedet, har navnet trolig sammenheng med Gjemnessundet[2] hvor et indre fjordsystem (Sunndalsfjorden, Tingvollfjorden, Bergsøyfjorden og Batnfjorden) munner ut i et ytre fjordsystem (Kvernesfjorden og Freifjorden).

Historie[rediger | rediger kilde]

Lærer og lyriker Henrik Rytter startet opp og drev Nordmøre folkehøgskule på Gjemnes-gården fra 1913 til 1916, da skolen flyttet til Straumsnes.[3]

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Norsk stadnamnleksikon». 
  2. ^ Stokkan, John; Thorsnæs, Geir (23. september 2019). «Gjemnes i Store norske leksikon». Stor norske leksikon. Besøkt 14. mai 2021. 
  3. ^ Brørs, Sturla (1963). Nordmøre folkehøgskule. Surnadal: Svorkmo prenteverk. s. 20 – 33.