Gjedder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Gjedder
Esox niger
Esox niger
Vitenskapelig(e)
navn
:
Esox
Linnaeus, 1758,
Esocidae
Norsk(e) navn: gjedder
Hører til: gjeddefisker,
egentlige beinfisker,
strålefinnede fisker
Antall arter: 5
Habitat: ferskvann og brakkvann
Utbredelse: Nord-Amerika, Europa og Asia nord for 35°N
Arter:

Gjedder er slekten Esox i familien gjeddefisker, med fem arter, hvorav gjedde (E. lucius) i Europa og Norge. Denne og den nordamerikanske muskellunge (E. masquinongy) blir størst. Begge kan bli minst 150 cm og over 30 kg, selv om så store individer er meget sjeldne. Gjedder har omtrent samme utseende og levevis som vår art.

Utbredelse og tilholdssted[rediger | rediger kilde]

Gjedder hører hjemme i innsjøer, tjern og stilleflytende elver, men flere arter tåler brakkvann. De finnes i tempererte og subarktiske strøk og forekommer i et bredt belte gjennom Eurasia og Nord-Amerika nord for 35°N. Flere arter er spredt med menneskenes hjelp.

Utseende og levevis[rediger | rediger kilde]

Utseendet til en fisk gjenspeiler fiskens levevis, og hos gjeddene er dette svært tydelig. De er slanke og strømlinjet – en gjedde veier gjerne betydelig mindre enn en like lang laks eller ørret. Gattfinnen og ryggfinnen er plassert langt bak, og de har et veldig gap fullt av spisse tenner. De fleste er grønnaktige, med mørkere eller lysere flekker eller striper. Ryggsiden er mørk; buksiden nesten hvit. Når de er ferdige med yngelstadiet, er både store og små gjedder grådige rovfisk som særlig etterstreber mindre fisk, også mindre artsfrender og slektninger. De tar også frosk, andunger og svømmende småpatterdyr. De kan stå fullstendig stille i utkanten av sivet eller ved en odde, av og til i timevis – for så, med voldsom fart, styrte frem og gripe et bytte.
       Gjeddene gyter om våren, vanligvis på grunt vann, ofte på oversvømmet gressmark. Ulike arter kan ha litt forskjellige krav til vanntemperatur for å gyte, så to arter gyter ikke nødvendigvis samtidig der de finnes sammen. Ungene vokser fort og blir gjerne 20–30 cm allerede samme høst.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Esox – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Esox – detaljert artsinformasjon
iktyologistubbDenne iktyologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.