Råbygda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Gjølme»)
Råbygda
Råbygda
LandNorges flagg Norge
FylkeTrøndelag
KommuneOrkland
Postnummer7310 Gjølme
Høyde o.h.20 meter
Kart
Råbygda
63°18′36″N 9°48′50″Ø
Råbygda er også ei grend i Skaun kommune.

Råbygda (også kalt Gjølme) er en bygd i Orkdal i Orkland kommune i Trøndelag som ligger tre kilometer vest for Orkanger. Råbygda har egen skole og barnehage. Tettbebyggelsen i bygda er en del av tettstedet Orkanger/Fannrem. På 2010-tallet ble det bestemt at bygdas offisielle navn er Råbygda etter at det ble foreslått å endre det til Gjølme. Gjølme er navn på en gård sør i Råbygda og navn på skolekretsen og poststedet.[1]

Tettstedets eget idrettslag, U & IL Glimt, ble stiftet i 1896. Råbygda har også en egen velforening, Råbygda velforening.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Området ligger sentralt plassert i kommunen et stykke vest for kommunesenteret Orkanger og strekker seg sørvestover fra Orkdalsfjorden, på vestsiden av elva Orkla.

I henhold til Statistisk sentralbyrå var Gjølme et eget tettsted fram til 1. januar 2013 da stedet ble slått sammen med tettstedet Orkanger/Fannrem.[2]

Råbygda består av de to grunnkretsene Gjølme og Råbygda i delområde Geitastrand - Orkdal Vestre.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det gammelnorske navnet på Gjølme gård var Gelmin. Ifølge Orkdalsboka (bind I) kan Gelmin bety gavl eller tverrvegg. Gjølme gård er kjent som kongsgård fra Snorres kongesaga, og har sannsynligvis hatt stor betydning for dalføret.

Deler av Råbygda (de flatere partiene ned mot fjorden og elva) ble tidligere kalt Småøran . «Øran» er en vanlig betegnelse på det gamle tettstedet i mange fjorarmer i Midt-Norge. På Småøran fantes det tidligere flere husmannsplasser på vestsiden av utløpet til Orkla, der Skjenaldelva renner ut. De første av disse ble ryddet tidlig på 1700-tallet. I tillegg var her blant annet sagbruk, tre butikker og to bakere. I dag finnes bare boliger i samme område.

Navnesak[rediger | rediger kilde]

Navnet Råbygda ble fra 1960-årene mindre og mindre brukt, til fordel for Gjølme, særlig blant den yngre generasjon. Skolen heter Gjølme skole, postadressen er Gjølme, og Statens vegvesen hadde skiltet med stedsnavnet Gjølme. I 2012 satte Statens kartverk igang navnesak etter ønske fra Orkdal kommune. Etter mange runder i flere år i formannskapet, kommunestyret og forskjellige offentlige instanser ble konklusjonen i 2016 at navnet er Råbygda. Skiltene med Gjølme ble byttet ut med Råbygda.[3][4]

Skole og barnehage[rediger | rediger kilde]

Gjølme barnehage har barnehagetilbud for barn mellom 1 og 6 år.

Gjølme skole har undervisningstilbud fra 1. til 7. årstrinn. Enheten har også tilbud om skolefritidsordning for elever fra 1. til 4. årstrinn.

Skolen ble bygd i 1966 og består av de gamle skolekretsene Kjøra, Ofstad, Rove, Gjølme, Gangås og deler av Sølberg. Skolen ble påbygd og samlokalisert med Gjølme barnehage i 1991. I utstrekning er kretsen veldig stor, men i antall elever er det Orkdals minste krets.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Washington Mills (Orkla Exolon) ble etablert i 1962 av Orkla Grube Aktieboklag og The Exolon Company, USA i fellesskap, for å produsere silisiumkarbid. I 2004 kjøpte Washington Mills Company Inc Orklas aksjer og ble eneeier av Orkla Exolon. Bedriften satser nå på spesialisering innen mikroprodukter til bruk blant annet innen solcelle- og halvlederindustrien. Orkla Exolon har 135 ansatte.

Det er flere gårdsbruk i tilknytning til Råbygda, spesielt i liene. Her finnes kornproduksjon på flatene, mens grasproduksjon dominerer i liene. Noen arealer blir beitet. Gårdene her har kjøtt- og melkeproduksjon. Tre av gårdene i området har slått seg sammen og etablert Meland Skjenald Samdrift DA. Etter planen skal nytt fjøs være ferdigstilt vinteren 2007. Samdrifta har eget ysteri og produserer blant annet fetaost av kumelk, myk kittmodnet ost, halvfast kittmodnet ost og kremost.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kartverkets norgeskart
  2. ^ Befolkning og areal i tettsteder, 1. januar 2013; ssb.no
  3. ^ Avisa Sør-Trøndelag 11. oktober 2012, side 20; 7. april 2016, side 3.
  4. ^ «Råbygda-skilt i høst». avisa-st.no. 1. august 2014. Besøkt 17. april 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]